Konstgräslaget Elfsborg fortsätter glänsa på naturgräs

Konstgräslaget Elfsborg fortsätter glänsa på naturgräs

Elfsborg bortabesegrade Mjällby med 1–0.

Johan Nilsson/TT
Elfsborg tillhör den majoritet av allsvenska lag som förfogar över en hemmaarena med konstgräsmatta.
Segern med 1–0 borta mot Mjällby var dock ännu ett tecken på att laget trivs minst lika bra på ”riktigt” gräs.
– Otroligt skön vinst, säger Elfsborgsstjärnan Jacob Ondrejka.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En förlust vardera som facit från seriens fyra inledande omgångar skvallrade om att två svårbesegrade gäng skulle göra upp den här soliga, men blåsiga, eftermiddagen. Ett sent mål gav Elfsborg segern.

– En av de tuffaste bortamatcherna, väldigt starkt av oss att kunna knipa alla tre poäng, säger målgöraren Gustaf Lagerbielke.

Mjällby inledde piggast. Ett antal fyndiga passningskombinationer samt en hel drös med fasta situationer, i form av inkast som ”långkastaren” Alexander Johansson skickade in i Elfsborgs straffområde, resulterade dock inte i något hemmamål.

– Vi måste vara lite hetare. Vi skapade några fasta situationer, men fick inte till det riktigt, säger Mjällbys lagkapten Jesper Gustavsson.

Under halvlekens senare del visade även Elfsborg upp framfötterna. Gästerna fick i väg ett par avslut som testade hemmamålvakten Noel Törnqvist ordentligt.

I den andra halvleken hade hemmalaget en ny bra period och såg ut att vara laget som gick för att spräcka målnollan.

Lagerbielke avgjorde

Då, i den 74:e minuten, tilldömdes Elfsborg en frispark. Jacob Ondrejka skickade in en boll i straffområdet som nådde inhopparen Gustaf Lagerbielkes panna och ställde Mjällbys målvakt Törnqvist utan chans.

– Jacob har en väldigt fin fot. Han skjuter i princip in den, det är bara att sätta huvudet till. Som tur var gick den in, väldigt skönt, säger Lagerbielke ödmjukt.

Efter målet kontrollerade Elfsborg matchen och kunde närmast defilera hem tre poäng.

– De satte in många stora pjäser och lyfte långt mot straffområdet, men jag tycker vi stod upp väldigt starkt, säger Gustaf Lagerbielke.

Trivs på gräs

Elfsborg, som tränar och spelar hemmamatcher på Borås Arenas konstgräs, har i tre raka bortamatcher visat att laget inte alls är oävet även på naturgräs.

– Det verkar så. Nyckeln har varit ett starkt försvarsspel, säger Lagerbielke och tänker på att Elfsborg släppt in endast ett mål på dessa tre bortaresor.

Segern på Strandvallen betyder att boråsarna har två vinster och en oavgjord match på den typ av gräs som behöver klippas med jämna mellanrum.

– Jag trivs väldigt bra på gräs, jag spelade på gräs i Landskrona innan jag kom hit, säger Elfsborgs 20-åring Jacob Ondrejka som den 1 juli flyttar till belgiska Royal Antwerp FC.

FRÅN FÖRSTASIDAN