Kempe svensk skyttekung efter hattrick

Kempe svensk skyttekung efter hattrick

Los Angeles Kings Adrian Kempe firar ett av sina tre mål mot Anaheim.

Ashley Landis/AP/TT
Adrian Kempe gjorde hattrick i sista grundseriematchen i NHL – och blev svensk skyttekung i NHL med 41 mål.
Hans LA Kings besegrade Anaheim med 5–3 och tog tredjeplatsen i divisionen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den 26-årige svensken gjorde inte bara tre mål, han svarade också för en assist. Hans svenske lagkompis Viktor Arvidsson svarade för tre målpass, varav två till Kempe.

– Innan säsongen hade jag inga tankar på att göra 40 mål, men den senaste tiden har det slagit mig att det var möjligt, säger Kempe till medierna efter matchen.

Det var fjärde gången som Kempe gjorde hattrick i sin NHL-karriär.

Kempe gjorde därmed 41 mål totalt under grundserien. Det är första gången en Kings-spelare gör så många mål sedan Luc Robitaille säsongen 1993-94.

Kempe gjorde inte fler än 16 mål per säsong under sina första fem år i NHL. I fjol blev det 35 och denna säsong 41.

– För några år sedan var jag en "passa-först-kille". Men så räknade jag ut att om jag får pucken på mål oftare, så går den in. Det ändrade min mentalitet, säger Kempe till nhl.com.

– Det största steget tog jag förra säsongen.

För Anaheim betydde förlusten att man slutar allra sist i NHL och får därmed fördelen av att få välja först i draften i sommar.

Torontos William Nylander blev dock förste svensk den här säsongen att nå 40 mål. Några timmar före Kempe satte han sitt 40:e mål för säsongen när Toronto slog New York Rangers med 3–2.

– Jag sköt kanske mer än vanligt i dag för att få det där 40:e målet. Det är skönt att jag lyckades till slut, säger Nylander efter matchen.

FRÅN FÖRSTASIDAN