Ingen oro – trots Gerhardssons värsta måltorka

Ingen oro – trots Gerhardssons värsta måltorka

Fridolina Rolfö, till höger, och de andra svenska spelarna hade en frustrerande fotbollsfredag mot Danmark.

Johan Nilsson/TT
För första gången sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten har Sverige gått mållöst från två raka landskamper.
En tredje raka nolla i målkolumnen vore inget optimalt VM-genrep.
– Det är klart att man vill att vi ska göra mål. Men vi vet också att det här inte är de viktigaste matcherna, säger anfallaren Fridolina Rolfö inför tisdagens match mot Norge.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sedan hösten 2017, när Peter Gerhardsson tog över efter Pia Sundhage, har Sveriges fotbollsdamer spelat 76 landskamper. Endast tio har slutat med förlust (efter full tid) och sällan har Sverige gått mållöst från planen.

Men nu har det för första gången under Gerhardssons ledning skett två matcher i rad, borta mot Tyskland i februari och mot Danmark i Malmö på långfredagen.

– Mot ett bättre motstånd är det svårare att göra mål. Både mot Tyskland och Danmark har vi lägen, men det är effektiviteten – vi måste göra mål, säger Gerhardsson.

På tisdag väntar nästa landskamp, mot Norge på Gamla Ullevi i Göteborg. Trots att det är över 100 dagar kvar till VM-premiären mot Sydafrika den 23 juli, är det faktiskt den sista officiella landskampen för Sverige före mästerskapet.

"Frustrerande"

En tredje raka nolla undviker man gärna.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att göra en bättre prestation på tisdag. Förhoppningsvis resulterar det i mål också, säger Chelseabacken Magdalena Eriksson.

De svenska spelarna är inte nöjda med insatsen mot Danmark. Till skillnad mot 0–0-matchen mot Tyskland i februari, där Sverige skapade många vassa målchanser, var det tunnsått med heta svenska lägen på fredagen.

– Jag tycker inte att vi skapar tillräckligt många farliga chanser för att göra mål. Det talar väl för sig själv. Om vi inte skapar tillräckligt mycket så kommer det inte att bli mål. Det är lite frustrerande, säger högeryttern Johanna Rytting Kaneryd.

TT: Hur viktigt är det att inte åka till VM med tre raka nollor?

– Vi vill alltid vinna fotbollsmatcher. Och om vi hade skapat mycket och känt att vi verkligen var där så hade jag nog haft en lite annorlunda känsla. Men nu är det frustrerande. Förhoppningsvis gör vi en bättre match mot Norge och skapar mer framåt.

Inget omställningsspel

Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö var märkbart frustrerad när hon byttes ut i den andra halvleken.

– Jag var inte nöjd med prestationen. Man vill så mycket med det här laget, det börjar närma sig VM och man vill att det ska gå bra, så det är klart att man blir frustrerad när vi inte får allt att funka, säger Rolfö.

För henne var det framför allt den vanligtvis så aggressiva svenska pressen som för en gångs skull inte lyckades. Sverige kom därför inte till många vassa kontringar att tala om.

– Mot Tyskland upplevde jag att det var mycket kamp, mycket dueller och mycket omställningsspel. I den här matchen har vi i princip inget omställningsspel alls. Danmark var väldigt samlade och snabbt tillbaka på rätt sida. Det blir inte att vi får göra det som vi är bäst på.

Någon större oro på grund av den bristande effektiviteten känner de svenska spelarna ändå inte. Flera gånger det senaste halvåret har Sverige visat att man kan få det att lossna. Mot Kina i februari blev det exempelvis 4–1 efter att Sverige gått upp till en 3–0-ledning redan efter en kvarts spel.

– Danmark gjorde det bra och låg väldigt kompakt, då är det svårt att skapa målchanser. Jag tycker dock att vi har många halvchanser, så jag är inte alltför orolig, säger Magdalena Eriksson.

FRÅN FÖRSTASIDAN