Infantino till attack: "Varför är ni så elaka?"

Infantino till attack: "Varför är ni så elaka?"

Fifas ordförande Gianni Infantino under Fifa-kongressen i Kigali, Rwanda.

AP/TT
Gianni Infantino har blivit omvald som Fifa-ordförande.
På den efterföljande presskonferensen gick han till attack mot medierna:
– Varför är ni så elaka?

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter Internationella fotbollsförbundets (Fifa) kongress i Rwanda – där Infantino valdes om som ordförande utan motkandidat – gick han till attack mot medierna på plats på presskonferensen.

– Jag vill gärna börja med några anmärkningar. Ni minns VM i Doha, jag kände att jag var tvungen att försvara VM. I dag, efter att ha blivit omvald, känner jag att jag måste skydda Fifa. Jag har faktiskt några frågor till er, säger Infantino.

– Jag förstår till exempel inte varför några av er är så elaka. Varför? Jag förstår inte det. Vi jobbar hårt. Jag jobbar hårt. Hela Fifa-teamet jobbar hårt.

"Fifa handlar inte om pengar"

Infantino kritiserade medier för att de bara skriver om Fifa när det handlar om pengar.

– Fifa handlar om fotboll, inte om pengar. Vi behöver uppenbarligen pengar för att fotbollen ska växa.

Vidare blickade Infantino tillbaka till sitt öppningsanförande dagen innan premiärmatchen i herrarnas VM i Qatar i vintras, där han bland annat sade att han kände sig gay, funktionsnedsatt och som en migrantarbetare.

– På presskonferensen i Doha sade jag att jag visste hur det var att bli diskriminerad. Men i stället för att rapportera om det så skrev ni att jag hade rött hår och fräknar. Lyssna igen på intervjun så får ni höra vad jag sade, säger Infantino.

– Ni behöver inte gilla mig eller älska mig. Ni kan kritisera mig i artiklar, men var snälla och håll er till fakta.

"Rasistiskt och felaktigt"

Infantino fortsatte med att säga att han inte läser några artiklar om sig själv, utan att han får artiklarna berättade för sig i stället.

– Det bästa som jag kan "läsa" är att jag har stöd i några fattiga länder på en fattig kontinent. Förutom att det är rasistiskt är det även felaktigt. Journalisterna måste vara opartiska och korrekta, för läsarna tror på det som skrivs.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand och styrelseledamot Simon Åström var på plats på Fifa-kongressen i Rwanda och applåderade inte när Infantino valdes om.

Infantino kommer nu sitta kvar på posten som Fifa-ordförande till och med åtminstone 2027.

FRÅN FÖRSTASIDAN