Historiskt pengaregn över VM-spelarna

08 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Svenska landslaget under en match mot Norge tidigare i år. Arkivbild.
Prispengarna till damernas fotbolls-VM i sommar höjs rejält.
Dessutom införs en historisk förändring.
Varje enskild spelare är garanterad drygt 320 000 kronor, meddelar Fifa i ett mejl till TT.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Totalt kommer Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att betala ut 152 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,8 miljarder kronor, under sommarens världsmästerskap i Australien och Nya Zeeland. Under senaste VM, Frankrike 2019, betalade Fifa ut 50 miljoner dollar.

Varje spelare, i varje landslag, är dessutom garanterad omkring 326 000 kronor (30 000 dollar) bara för att delta i gruppspelet. Den individuella prispotten är helt ny och har tidigare inte heller funnits på herrsidan, säger Svenska fotbollförbundets (SvFF) övergripande landslagschef Jens T Andersson.

"Positivt"

– Jag tycker att det är positivt att Fifa säkerställer att en viss del av pengarna går till spelarna som deltar i fotbolls-VM, säger han till TT.

För varje spelare som är med och vinner VM-guld väntar en belöning på 270 000 dollar, knappt tre miljoner kronor.

SvFF får knappt 17 miljoner kronor för att Sverige är med i VM, en siffra som växer ju längre landslaget tar sig i turneringen. Huruvida spelarna får ta del av de pengarna kan inte Jens T Andersson uttala sig om i nuläget.

Annons

Höjde rösten

I våras höjde flera stjärnor rösten i ett brev adresserat till Fifas ordförande Gianni Infantino där spelarna krävde jämställda prispengar.

150 spelare från 25 landslag skrev under brevet, som även den internationella spelarorganisationen Fifpro stod bakom. Bland annat ville man införa ett krav på att minst 30 procent av VM-prispengarna tillfaller spelarna.

Fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland spelas mellan den 20 juli och den 20 augusti.

Annons