Han räddade blåbärssoppan inför skidklassikern

Åke Grudin, 75, räddade viktiga detaljen i Vasaloppet

FOTO: Ulf Palm/TT
Den stora branden i höstas hotade Vasaloppet. Då återskapade rörmokaren Åke Grudin både tankar till blåbärssoppan samt massor av material.
– Han är en riktig hjälte – vår egen professor Balthazar, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förarens nära döden-upplevelse – störtar ut över kanten
0:34

Efter reklamen: Förarens nära döden-upplevelse – störtar ut över kanten

(0:34)

Slå på ljud

Den 3 november totalförstördes Vasaloppets centrallager i Mora i en brand. Det mesta av materialet, till skidklassikerns olika evenemang, gick upp i rök, som skyltar, staket, samt den klassiska målportalen.

Dessutom förstördes unika stora tankar till blåbärssoppan – Vasaloppsveckans signum.

– Jag tittade framåt och tänkte att man måste ju lösa detta, berättar Åke Grudin, en 75-årig före detta rörmokare.

Åke Grudin räddade viktiga detaljen i Vasaloppet

Företagaren ringde

Grudin kontaktade Olle Elm, som driver ett mekaniskt företag i Hagfors.

– Jag var på väg till vår husvagn i Tandådalen när jag fick höra om branden. Eftersom vi tillverkar dricksvattentankar åt kommuner hade vi fyra tankar på lager som skulle kunna användas till blåbärssoppan, berättar Olle Elm.

Åke Grudin fraktade fyra tankar på vardera 900 liter till Mora. Dessutom levererade ett lokalt bryggeri i Mora en tank på 1 000 liter.

Blåbärssoppan är en klassiker i Vasaloppet

Patrik Österberg/TT

Byggde 1 974 meter staket

Åke Grudin anpassade tankarna till Vasaloppets behov och har nu placerat dem vid kontrollen i Hökberg. En av tankarna står i Mora som reserv.

– Det var jättebra att de hörde av sig om att hjälpa oss. Det betydde mycket, säger Åke Grundin, som också varit med och byggt staketdelar på totalt 1 974 meter.

– Vi byggde 60 staket om dagen. Flera av dem är placerade på upploppet, berättar Åke Grundin, som varje dag arbetat ideellt med att återskapa material efter branden.

Vasaloppsledningen har uppmärksammat det jobbet.

– Åke (Grudin) har gjort ett enormt lass i återuppbyggnaden. Han är en riktig hjälte och är vår egen professor Balthazar, som hela tiden kommer med speciella lösningar, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

Vasaloppets drygt 15 000 åkare vid första backen efter starten i Berga by.

Ulf Palm/TT

Konstiga tider

Åke Grudin lever för Vasaloppet. Under Vasaloppsveckan jobbar han tio till tolv timmar om dagen. Vissa dygn blir det 15 timmar på en dag med skiftande uppgifter. Oftast arbetar han ensam:

– Det är svårt att ha med någon. Jag jobbar ju så konstiga tider. Det är inte alla som vill börja klockan fyra på morgonen. Det står ju Vasaloppet i pannan på mig, säger Åke Grudin när han precis lastat av ved vid kontrollen i Eldris. Han berättar att 70 procent av blåbärssoppan värms upp genom vedeldning.

Redan på måndag, dagen efter Vasaloppet, börjar han förbereda sommarveckan i augusti.

– Jag har tagit hand om några tankar från branden som kanske kan räddas genom att sandblästra dem. De skulle i så fall bli klara till sommarveckan, säger Åke Grudin.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN