Hallams examen: "Vill komma hem med bucklan"

Hallams examen: "Vill komma hem med bucklan"

Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam på gott humör inför sin VM-debut.

Fredrik Sandberg/TT
Fyra år av tidiga uttåg och medaljtorka ska brytas. Trots att några storstjärnor saknas är Tre Kronors VM-debuterande förbundskapten Sam Hallam optimistisk när det gäller chansen att vinna guld.
– Vi vill komma hem med bucklan till Stockholm, säger Hallam inför fredagens VM-premiär mot Tyskland.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Värmen har den här veckan brett ut sig över större delen av Sverige och det är samma sak i vårt östra grannland och VM-staden Tammerfors.

Soltörstande finländare intar uteserveringarna och laddar för VM-festen i stan för andra året i rad.

I fjol fick de fira guld och hoppas få göra samma sak i år.

Tre Kronors nye förbundskapten Sam Hallam och hans lag vill dock se till att göra festen blågul.

För efter flera år av magra resultat – kvartsfinal som bäst i två av tre VM-turneringar efter guldåren 2017 och 2018 – är det blågul revansch som gäller.

Växjös förre guldcoach Sam Hallam har lett Tre Kronor till slutseger i Euro Hockey Tour under sin första säsong.

Nu kommer examen.

Inte sömnlös

Hallam litar på en stomme av spelarna från landslagssäsongen kryddat med nio NHL-förstärkningar.

Men de största stjärnorna som backen Erik Karlsson och Elias Pettersson finns inte med.

Sam Hallam säger att det inte gör honom sömnlös.

– Det gäller i alla situationer, att gråta över spilld mjölk leder sällan till något bra. Man får fokusera på det man kan påverka och vad vi har här och nu, säger han.

TT: Känner du att det här laget kan gå hela vägen?

– Ja, det gör jag. Absolut. Men jag tycker även det finns några andra lag i turneringen som ser bra ut. Men vår målsättning är klar. Vi är här för att spela sista matchen och försöka vinna den och komma hem med bucklan till Stockholm. Sedan är vi ödmjuka och vet att det kommer att krävas väldigt mycket av oss, säger Hallam.

Bredd och djup

Finland har fått in forwardsstjärnan och 55-målsskytten Mikko Rantanen, Colorado, och kritikerna hävdar att det saknas spets i Tre Kronor.

Sam Hallam har hört det och säger:

– Det är svårt för mig att bemöta allas åsikter om truppen, vi försöker skapa en miljö där alla har förståelse för vad som kommer att krävas. Vi känner det internt och jag känner mig trygg med det laget vi har på plats. Vi har en bredd i offensiva spelare och ett bra djup i mer defensiva och spelare.

Han gillar också att stommen varit med större delen av säsongen.

TT: Hur har ni jobbat för att få in NHL-spelarna på ett bra sätt?

– Det finns ingen hemlig formel utan det är kommunikation och att göra saker ihop. Alla är väl medvetna om den tiden vi har här och vad vårt mål är så dag för dag känner vi oss ännu bättre ihop. Många var med förra veckan och då fick vi lära känna dem, spela och tävla lite ihop. Det är måltider tillsammans, någon lagaktivitet, så vi "bondar" för varje dag som går.

Förväntar pirr

Han säger premiären mot Tyskland kommer att kännas speciell.

– Hela den här säsongen har varit speciell, första matchen i november i Tjeckien, första matcherna på hemmaplan och nu första mästerskapet. Man bockar av många första gången.

TT: Vad blir häftigast i VM-debuten?

– Säkert känslan man har inför och pirret i magen. Men sedan är jag lite tråkig som ändå tror att när väl pucken släpps då tappar man omgivningen. Då är det här och nu, säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN