Haak vill lyfta landslaget: "Mår mycket bättre"

Haak vill lyfta landslaget: "Mår mycket bättre"

Europas bästa volleybollspelare Isabelle Haak.

Andreas Hillergren/TT
EM-succé och uppflyttning från Silver till Golden League.
Volleybollstjärnan Isabelle Haak vill sätta Sverige på världskartan.
– Jag tror att svensk volleyboll mår mycket bättre i dag än på många år, säger Haak.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

När Haak spelade i Turkiet fick hon smeknamnet "Queen of the North". Efter förra sommarens flytt tillbaka till Italien har den svenska volleybollstjärnan fått ett nytt smeknamn.

– Drottningen av Sverige har de nu, men jag vet inte om jag ska kalla mig för en drottning. Jag ska nog hålla mig till volleyboll.

Isabelle Haak spelar numera i italienska Conegliano – och redan som 23-årig har hon i princip vunnit det mesta.

Haak: "Alla måste göra poäng"

Högerspikern är nybliven italiensk mästare, har vunnit två raka VM-titlar för klubblag och mottagit MVP-utmärkelser i båda mästerskapen. I fjol utsågs hon till Europas bästa volleybollspelare.

TT: Finns det något du kan förbättra i ditt spel?

– Det finns en del, nästan allt, skulle jag säga. Defensiven och det tekniska spelet. Jag har inte fått träna så mycket på det eftersom vi har haft så många matcher.

TT: Känner du en stress över att du är en storstjärna och måste bära laget?

– Nej, vi har många spelare ute i Europa och vi bär ansvaret tillsammans. Jag gör mitt bästa och bidrar med min erfarenhet. Det är en lagidrott så det hänger aldrig på en person. Alla måste göra poäng, annars blir det lätt att slå oss.

Det blåser medvind i svensk volleyboll – i alla fall under de senaste åren. Kvartsfinalplatsen i EM 2021 följdes upp av uppflyttning från Silver till European Golden League – som är den mest prestigefulla europeiska nationsturneringen.

Belgien väntar

I gruppspelet, som drar i gång under onsdagen, ställs Sverige först mot Bosnien-Hercegovina i Lund. På lördag väntar betydligt tuffare motstånd i Belgien.

Förbundskapten Lauri Hakala förväntar sig två tuffa, och rätt ovissa, matcher.

– Bosnien har ändrat upplägg jämfört med EM-kvalet förra året. Men spelar vi på vår nivå så bör vi ha goda chanser. Belgien är en väldigt stark nation och har haft en bra utveckling genom åren. De har även ett lag som har spelat ihop i många år, säger Hakala.

Målet: Topp åtta

Båda Isabelle Haak och Lauri Hakala poängterar vikten av att fortsätta satsa på volleyboll, att få fram talanger och att slussa fler spelare ute i Europa.

– Jag ser att svensk volleyboll mår mycket bättre i dag än vad den har gjort på många år. Vi har, genom åren, haft de svårt att etablera oss. Men de senaste åren har förbundet satsat på ett landslag eftersom det saknas resurser att göra det på två och på EM visade vi vad vi kan göra, det är jättekul, säger Haak.

Förbundskapten Lauri Hakala är inne på samma spår och menar att målet är topp åtta i EM som avgörs i augusti/september.

– Tyvärr kommer OS lite för tidigt. Jag är inne på mitt andra år som förbundskapten och vi behöver bli bättre för varje dag. Först vill vi vara topp åtta, sedan topp fyra. Det är en process och det är lättare att jobba så än att säga från början att vi ska bli bäst i världen.

FRÅN FÖRSTASIDAN