Guide: Skid-VM, söndag 5 mars

Guide: Skid-VM, söndag 5 mars

William Poromaa har två individuella femteplatser på skid-VM i Planica så här långt. I mästerskapets sista lopp, femmilen i dag, har 22-åringen förhoppningar om medalj.

Christine Olsson/TT
I dag knyts VM-säcken ihop i Planica. Som traditionen bjuder avslutas skidmästerskapen med herrarnas femmil. Är det nu den svenska medaljförbannelsen bryts?
Här är det som gäller under den sista VM-dagen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Skid-VM, 50 kilometer klassisk stil, herrar.

När: I dag, klockan 12.00.

Var: Planica, Slovenien.

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

+ Så funkar det

Masstart gäller för herrarnas sista gren i längdspåren i Planica. Loppet avgörs i klassisk stil precis som i VM för två år sedan. "Femmilen" i OS – som i själva verket kortades ned till en tremil på grund av vind och kyla – avgjordes dock i fristil.

Sveriges lag: Calle Halfvarsson, William Poromaa, Jens Burman, Eric Rosjö.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Aleksandr Boljsunov, Rysslands olympiska kommitté, 2) Denis Spitsov, do, 3) Iivo Niskanen, Finland.

2021: VM i Oberstdorf: 1) Emil Iversen, Norge, 2) Bolsjunov, 3) Simen Hegstad Krüger, Norge.

+ Många vinnare

Petter Northug är med tre segrar den ende åkaren på 2000-talet som har vunnit mer än en VM-femmil. En vass åkare som fortfarande jagar sin första femmilsseger i ett VM är Iivo Niskanen, bronsmedaljör senast och olympisk mästare på distansen 2018.

+ Svensk medaljjakt

Johan Olsson tog VM-guld i Val di Fiemme 2013 och brons i Falun två år senare. Sedan dess har det inte blivit några svenska medaljer på femmilen. På mästerskap har det inte blivit några blågula pallplatser över huvud taget sedan stafettbronset i Lahtis 2017.

Calle Halfvarsson, William Poromaa och Jens Burman – VM-femma senast – är alla sugna på att bryta de sviterna nu.

+ Norsk totaldominans

Det är bara norrmän som har tagit medaljer i distansloppen så här långt i VM. Simen Hegstad Krüger har tagit guld på både skiathlon och 15 kilometer, medan fyra olika rödblåvita åkare har tagit hand om silver- och bronsmedaljerna. Krüger petas dock på femmilen till förmån för följande kvartett: Johannes Høsflot Klæbo, Sjur Røthe, Pål Golberg och Didrik Tønseth. Dessutom har regerande världsmästaren Emil Iversen en gratisplats.

FRÅN FÖRSTASIDAN