Guide: Skid-VM, söndag 5 mars

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Skid-VM, 50 kilometer klassisk stil, herrar.

När: Söndag, klockan 12.00.

Var: Planica, Slovenien.

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

+ Så funkar det

Masstart gäller för herrarnas sista gren i längdspåren i Planica. Loppet avgörs i klassisk stil precis som i VM för två år sedan. "Femmilen" i OS – som i själva verket kortades ned till en tremil på grund av vind och kyla – avgjordes dock i fristil.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Aleksandr Boljsunov, Rysslands olympiska kommitté, 2) Denis Spitsov, do, 3) Iivo Niskanen, Finland.

2021: VM i Oberstdorf: 1) Emil Iversen, Norge, 2) Bolsjunov, 3) Simen Hegstad Krüger, Norge.

+ Många vinnare

Petter Northug är med tre segrar den ende åkaren på 2000-talet som har vunnit mer än en VM-femmil. En vass åkare som fortfarande jagar sin första femmilsseger i ett VM är Iivo Niskanen, bronsmedaljör senast och olympisk mästare på distansen 2018.

+ Svensk medaljjakt

Johan Olsson tog VM-guld i Val di Fiemme 2013 och brons i Falun två år senare. Sedan dess har det inte blivit några svenska medaljer på femmilen. Calle Halfvarsson, William Poromaa och Jens Burman – VM-femma senast – är alla sugna på att bryta den sviten nu.

+ Norsk totaldominans

Det är bara norrmän som har tagit medaljer i distansloppen så här långt i VM. Simen Hegstad Krüger har tagit guld på både skiathlon och 15 kilometer, medan fyra olika rödblåvita åkare har tagit hand om silver- och bronsmedaljerna.

FRÅN FÖRSTASIDAN