Guide: Skid-VM, söndag 26 februari

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Skid-VM, sprintstafett, fristil, damer och herrar.

När: Söndag, kvalet börjar klockan 11.30, finalpasset klockan 13.30.

Var: Planica, Slovenien.

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

+ Så funkar det

I sprintstafett består varje lag av två deltagare. De kör tre sträckor vardera, med byte efter varje varv, på en bana som mäter 1,2 kilometer. Tävlingen inleds med ett kval där varje åkare kör individuellt. Tiderna slås sedan samman och de 15 bästa lagen går till final.

Årets sprintstafett går i fristil, något man skiftar varje mästerskap.

Sveriges lag: Presenteras på lördag, efter damernas skiathlonlopp. Sett till resultaten i torsdagens individuella sprint blir damlaget troligen Jonna Sundling och Emma Ribom (guld respektive silver) medan det är svårare att avgöra på herrsidan. Calle Halfvarsson, femma i sprinten, lär få frågan. Sedan står det mellan vinterns stjärnskott Edvin Anger, pånyttfödde Johan Häggström och Marcus Grate, semifinalist i torsdags, om den andra platsen.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking (klassisk stil): 1) Tyskland (Katharina Hennig/Victoria Carl), 2) Sverige (Maja Dahlqvist/Jonna Sundling), 3) Rysslands olympiska lag (Julia Stupak/Natalja Neprjajeva).

2021: VM i Oberstdorf (fristil): 1) Sverige (Maja Dahlqvist/Jonna Sundling), 2) Schweiz (Laurien van der Graaff/Nadine Fähndrich), 3) Slovenien (Eva Urevc/Anamarija Lampic).

+ Guldfavorit oavsett lag

Sverige har så många bra sprintdamer att man, om det var tillåtet, i princip skulle kunna ställa upp med tre lag som alla vore medaljkandidater. Nu blir det troligen Jonna Sundling och Emma Ribom som får chansen, och efter guld respektive silver i den individuella sprinten kommer duon i så fall vara skyhög favorit till VM-guldet i sprintstafett. Det gäller dock även om exempelvis Maja Dahlqvist får chansen i stället för Ribom.

+ En efterlängtad herrmedalj i sikte

De två senaste världsmästerskapen har slutat med noll medaljer för de svenska herrarna. Inför VM i Planica fick man titta tillbaka ända till Lahtis 2017 (brons i stafett) för att hitta den senaste pallplatsen. Söndagens sprintstafett är ett av flera lopp som skulle kunna få slut på medaljtorkan. Calle Halfvarsson ser ut att ha prickat formen och i par med exempelvis Edvin Anger, som slagit igenom stort i vinter men som föll i sprinten i torsdags, kommer Sverige ha en utmanare om medaljerna.

+ Sprintstafettdrottningen kan petas

Sedan 2018 har de svenska damerna vunnit nio av de tretton sprintstafetter som körts på OS, VM och i världscupen.

Gemensam nämnare för de nio segrarna: Maja Dahlqvist, som varit med varje gång. Nu riskerar hon att petas, trots sina meriter och trots att hon tog VM-brons individuellt i torsdags.

Det blir nämligen svårt för landslagsledningen att bortse från torsdagens toppduo Jonna Sundling och Emma Ribom.

FRÅN FÖRSTASIDAN