Guide: Skid-VM, fredag 24 februari

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Skid-VM, skiathlon, 30 km, herrar.

När: Fredag, klockan 15.30.

Var: Planica, Slovenien.

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

+ Så funkar det

Skiathlon: Involverar det enda skidbytet i längdcirkusen. Herrarna kör först 15 kilometer i klassisk stil, byter sedan skidor, och avslutar med 15 kilometer skejt. Alla startar samtidigt, först i mål vinner.

Sveriges lag: Calle Halfvarsson, William Poromaa, Jens Burman och Eric Rosjö.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Aleksandr Bolsjunov, Rysslands olympiska lag, 2) Denis Spitsov, do, 3) Iivo Niskanen, Finland.

2021: VM i Oberstdorf: 1) Aleksandr Bolsjunov, 2) Simen Hegstad Krüger, Norge, 3) Hans Christer Holund, do.

+ Poromaa går för medalj

I sitt första VM, för två år sedan, gjorde William Poromaa en stark insats när han blev nia både på 15 kilometer fristil och i skiathlon. I Planica vill 22-åringen hela vägen upp på pallen. I ett distanslopp i VM på herrsidan har Sverige inte tagit medalj sedan Johan Olssons brons på femmilen i Falun 2015.

– Jag kommer inte att vara nöjd om jag åker från Planica utan medalj, det måste jag vara ärlig och säga. Det är det jag siktar på, säger Poromaa.

+ Regerande mästaren saknas

Om det är någon distans som passar mångsysslaren Aleksandr Bolsjunov särskilt bra är det skiathlon. Men ryssen, som är regerande VM- och OS-guldmedaljör, kommer inte vinna den här gången. Alla ryska åkare är fortsatt portade på grund av kriget i Ukraina.

+ Gör Klæbo det som Bø misslyckades med?

En Johannes från Norge misslyckades med att ta alla guldmedaljer på skidskytte-VM i Oberhof. En annan kan göra ett eget försök i Planica.

Medan Johannes Thingnes Bø fick nöja sig med blygsamma fem guld, ett silver och ett brons, kan Johannes Høsflot Klæbo fortfarande kamma rent.

26-åringen har varit osannolikt bra i vinter och är, om han bara kommer till start, guldfavorit i alla lopp han ställer upp i.

FRÅN FÖRSTASIDAN