Guide: Ny svensk medaljjakt i skidskytte-VM

Guide: Ny svensk medaljjakt i skidskytte-VM

Hanna Öberg efter VM-guldet i distansloppet.

Javad Parsa/NTB/TT
Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson har tagit två medaljer vardera under VM i Oberhof.

I dag jagar de en tillsammans – i singelmixedstafett. Här är allt du behöver veta.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad: Skidskytte-VM, singelmixedstafett.

När: Torsdag klockan 14.30.

Plats: Oberhof, Tyskland.

Tv/radio: SVT1 och P4 Radiosporten.

+ Så går det till

Singelmixedstafett: En dam och en herre som vardera åker två gånger med vardera en liggande och en stående skjutning. Växlingen sker direkt efter den andra skjutningen. Men den sista åkaren åker ett extravarv efter sin sista skjutning. För den första åkaren blir det totalt 6 km, för den andra 7,5 km. Straffrundan är hälften så lång, 75 meter, än normalt 150 meter. I övrigt samma regler som i stafett. Det vill säga att man vid varje skjutning har åtta försök att träffa de fem måltavlorna men de tre sista skotten måste laddas om ett och ett. Om man trots extraskotten inte träffat alla fem måltavlor får man åka en straffrunda för varje bom.

Sveriges lag: Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson.

+ Senaste VM

2021: VM i Pokljuka: 1) Frankrike (Antonin Guigonnat och Julia Simon), 2) Norge (Johannes Thingnes Bø och Tiril Eckhoff), 3) Sverige (Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg).

2020: 1) Norge (Marte Olsbu Røiseland och Johannes Thingnes Bø), 2) Tyskland (Franziska Preuß och Erik Lesser), 3) Frankrike (Anaïs Bescond och Émilien Jacquelin)... 4) Sverige (Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson).

+ Svensk medaljgren

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson har kört alla singelmixedstafetter för Sverige i VM. Grenen har funnits med sedan 2019 och resultatraden har varit 3–4–3. De har också kört tillsammans i de flesta världscuptävlingarna i sprintstafett och har fyra pallplatser i grenen. Samuelsson har också vunnit en singelmixedstafett i världscupen tillsammans med Linn Persson. Öberg och Samuelsson har hittills i VM tagit två medaljer vardera.

+ Bø kan ta femte raka

Johannes Thingnes Bø har hittills vunnit allt i VM, mixedstafetten och tre individuella lopp. Han är storfavorit till ett femte, nu i par med Marte Olsbu Røiseland. Norge vann de två första singelmixedstafetterna i VM, 2019 och 2020, då med Bø tillsammans med Røiseland. 2021 blev det silver tillsammans med Tiril Eckhoff.

+ Nyaste grenen

Singelmixedstafett är skidskyttets nyaste gren och har bara funnits på VM-programmet sedan 2019. Det tävlas inte ofta i disciplinen, bara någon eller några gånger per säsong i världscupen. Grenen har ännu inte kommit med på OS-programmet.

FRÅN FÖRSTASIDAN