Fredricson: "Klart jag vill rida EM"

21 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Peder Fredricson. Arkivbild.
Blödningar och skador på blodkärlen i nacken – men inga frakturer.
Det är det medicinska läget för ryttarstjärnan Peder Fredricson efter olyckan i helgen. Nu hoppas han vara återställd till EM i augusti.
– Det är klart att jag vill rida EM om jag är fräsch och bra, säger han till TT.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fredricson kommer att missa de närmaste tävlingshelgerna efter olyckan på Stockholms Stadion i samband med Global Champions Tour i helgen.

– Vi ska göra en ny undersökning om två veckor och fram tills dess måste jag ta det lugnt. Efter det vet jag mer om hur framtiden ser ut, berättar han.

EM i Milano avgörs i månadsskiftet augusti/september och Fredricson vill gärna vara med där, inte minst med tanke på OS i Paris nästa sommar.

– Ja, det är klart. Jag har bra hästar och bra hästägare, det är en viktig grej för mig. Samtidigt när något sånt här händer så får man perspektiv på livet och man uppskattar andra saker väldigt mycket.

OS-planeringen påverkas

Olyckan gör att OS-planeringen redan nu berörs.

– Ja, det gör den. Jag har ju ett gäng yngre hästar som jag skulle ha tagit ut nu, dels i Paris nu i helgen, dels i Aachen. Jag hade ett bra schema upplagt för dem, så rent sportsligt blir det ett bakslag. Det går inte att sticka under stol med, säger Fredricson.

Annons

Den svenske stjärnan, OS- och VM-guldmedaljör i lag och EM-vinnare individuellt, skrevs ut från Karolinska i tisdags.

När TT talar med honom via telefon är han en halvtimme från hemmet utanför Kivik i Skåne.

"Väldigt tacksam"

Peder Fredricson säger att "han mår bra efter omständigheterna" och försöker sätta ord på vad han gått igenom de senaste dagarna:

– Egentligen är jag bara för det första väldigt tacksam till att det inte gick värre än det gjorde. För det andra till omgivningen, jag har fått så fantastiskt många fina meddelanden och folk har hört av sig. När allting stannar upp som det gör nu så uppskattar man sånt extra mycket. Det känns fantastiskt med det engagemanget som varit. Man blir rörd över det, säger han.

TT: Minns du allt från olyckan?

– Ja, det gör jag, jag var inte medvetslös vad jag tror i alla fall. Jag minns vad som hände, det är inte första gången jag ramlar av, men jag insåg att det inte var något riktigt bra fall jag fick.

Annons

TT: Blev du rädd?

– Nej, jag tror inte jag blev så rädd. Jag blev mer beslutsam att det inte skulle bli värre än vad det behövde vara genom att inte ta av mig hjälmen. Att allting skulle skötas på ett så bra sätt som möjligt. Men jag måste också säga att jag är väldigt tacksam, jag fick suverän vård direkt, ambulansen var snabbt på plats och jag kom snabbt till Karolinska. Jag har fått superbra professionell hjälp där. Jag är väldigt tacksam, säger han.

Annons