EU-parlamentet fördömer IOK: "En skam"

EU-parlamentet fördömer IOK: "En skam"

IOK:s ordförande Thomas Bach. Arkivbild.

Denis Balibouse/AP/TT
EU-parlamentet går till hårt angrepp mot IOK för planerna att tillåta ryska och belarusiska idrottare tävla i OS i Paris nästa sommar.

I en resolution kallas IOK:s planer för "en skam mot internationell idrott".

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Internationella olympiska kommittén, IOK, öppnade i förra månaden dörren för att ryska och belarusiska idrottare ska få tävla under neutral flagg redan i OS i Paris 2024.

Ryska och belarusiska idrottare har varit bannlysta i de flesta idrotter sedan den ryska invasionen av Ukraina för knappt ett år sedan.

Våldsamma reaktioner

I den samlande resolutionen som EU-parlamentet antog på torsdagen – bland annat med maningen att EU-länderna ska fortsätta hjälpa Ukraina militärt, fylla på med fler sanktioner och arbeta för ukrainskt medlemskap i EU – heter det bland annat att "det strider mot dessa länders mångfacetterade isolering och kommer att användas av båda regimerna i propagandasyfte". Resolutionen antogs med resultatet 444 röster för, 26 emot och 37 frånvarande,

IOK-ordföranden Thomas Bach har mött våldsamma reaktioner från både Ukraina, som hotar med OS-bojkott, och dess allierade över utspelet.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, är också emot IOK:s planer, men verksamhetschefen Peter Reinebo sade till TT i januari att det inte är aktuellt med bojkott.

– Det är bara en bred FN-sanktion eller något liknande som skulle få oss att överväga det, sade Reinebo.

Uppmanas ändra sig

I EU-resolutionen, som markerar ettårsdagen av det ryska anfallskriget, uppmanas de 27 medlemsländerna tillsammans med övriga världen att pressa IOK till att ändra sin ståndpunkt.

IOK-ordföranden Thomas Bach sade i samband med ett besök under alpina VM i helgen att han inte vill se statlig inblandning i frågan.

– Det är inte upp till regeringar att avgöra vem som får delta i idrottsarrangemang. Det skulle vara slutet på internationella sporttävlingar och VM och OS som vi känner dem i dag, sade han.

FRÅN FÖRSTASIDAN