Efter kaoset – Kanadas fotbollsordförande avgår

Efter kaoset – Kanadas fotbollsordförande avgår

Nick Bontis avgår som ordförande för det kanadensiska fotbollsförbundet. Arkivbild.

Darryl Dyck/AP/TT
Frid och fröjd har det inte varit i kanadensisk fotboll den senaste tiden.
Nu väljer ordföranden i fotbollsförbundet, Nick Bontis, att avgå.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I ett uttalande säger Bontis att han tror att dam- och herrlandslaget kommer underteckna "ett historiskt kollektivavtal", uppger BBC.

Vidare säger Bontis:

"När det väl är undertecknat kommer det skilja vår nation från i stort sett alla andra medlemmar i Fifa. Även om jag själv varit en av förespråkarna för att få det jämställt kommer jag tyvärr inte leda den här organisationen när det händer".

Konflikten mellan förbundet och dam- och herrlandslaget har pågått sedan sommaren 2022.

I somras gick herrarna ut i strejk och krävde då bland annat att sponsorkontrakten skulle ses över och lika lön för dam- och herrspelarna. Dessutom krävde de 40 procent av prispengarna som förbundet fick i samband med VM i Qatar.

Damlandslaget gick för ett par veckor sedan ut i strejk inför Shebelieves Cup, en viktig del i uppladdningen inför sommarens VM i Australien och Nya Zeeland, en strejk som blev kortlivad efter att det kanadensiska fotbollsförbundet hotade att stämma damlandslaget – samt kräva spelarföreningen och spelarna på skadestånd.

Enligt BBC spenderade det kanadensiska fotbollsförbundet 84,5 miljoner kronor på herrprogrammet 2021, medan de lade 39 miljoner kronor på damprogrammet.

FRÅN FÖRSTASIDAN