sportsnackisar

Ebba Anderssons bakslag – hotet inför VM: ”Svårt att svara på”

Ebba Andersson missar tävlingarna på grund av covid-19 – kan göra comeback om en månad

FOTO: Henrik Montgomery/TT, Jonas Lindkvist/DN/TT
Aj aj aj, det som började så bra för Ebba Andersson.
Nu ser längdstjärnan ut att få vänta en dryg månad med sin comeback i skidspåret – någonting som kan påverka VM-formen.
– Vi kommer inte att stressa fram något. Det är viktigt att ta rätt beslut, säger Stefan Thomson, damtränare i landslaget, till Expressen.
Ingemar Stenmark berättar om nya dokumentären
0:39

Efter reklamen: Ingemar Stenmark berättar om nya dokumentären

(0:39)

Slå på ljud

På de fyra första världscuptävlingarna den här säsongen landade distansspecialisten Ebba Andersson, 25, en förstaplats, en andraplats, en tredjeplats och en fjärdeplats. Hennes bästa säsongsinledning någonsin.

Sedan kom smockan i ansiktet! Inför världscupen i norska Beitostölen förra helgen nåddes alla av beskedet att hon testats positivt för covid-19. Alla elitidrottares stora mardröm. Därför är det också givet att hon står över helgens tävlingar i schweiziska Davos.

Premiärhelgen i finska Ruka. 20 km fritt, Frida Karlsson vann och Ebba Andersson kom tvåa.

Premiärhelgen i finska Ruka. 20 km jaktstart fristil, Frida Karlsson vann och Ebba Andersson kom tvåa.

FOTO: Lehtikuva/Reuters/TT

Det har tisslats om att Ebba Andersson, som under hösten och vintern varit lite osäker på om hon vill köra Tour de ski den här säsongen, skulle satsa på att komma igång med tävlandet lagom till den första etappen som går av stapeln på nyårsafton – men så blir det inte nu.

– Vi kommer inte att stressa fram något. Det är viktigt att ta rätt beslut för att inte påverka något negativt på vägen fram emot VM. Det finns gott om tid, säger Stefan Thomson till Expressen.

Kan behöva vänta en månad

När skulle en comeback eventuellt kunna vara möjlig då? Enligt Thomson är Andersson redan igång och tränar lite lätt, men det är långt kvar till hon är redo för lopp.

– Exakt när är väldigt svårt att svara på nu. Det beror på hur hennes kropp svarar när hon börjar köra på lite hårdare. Det är först då man kan se vad som hänt, säger han.

Ebba Andersson vann 10 km klassisk stil i Ruka.

Ebba Andersson vann 10 km klassisk stil i Ruka.

FOTO: Lehtikuva/Reuters/TT

Ett realistiskt datum att satsa på är tävlingen Kopparskidan i Falun den 13-15 januari. Om en månad alltså. Skulle Ebba Andersson stå redo för start då har hon i princip bara en månad på sig att slipa på VM-formen eftersom världsmästerskapet i längd inleds 23 februari i slovenska Planica.

– Det är inte så gott om tävlingar att välja på vid den här tiden. Det kan också bli aktuellt med skandinaviska cupen i Rovaniemi helgen innan. Men det är för tidigt att svara på nu, säger landslagstränaren Thomson till Expressen.

FOTO: Jonas Lindkvist/DN/TT, Lehtikuva/Reuters/TT, Henrik Montgomery/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN