Domstol ger löparstjärnan rätt i testosteronmål

Domstol ger löparstjärnan rätt i testosteronmål

Caster Semenya får rätt i Europadomstolen. Arkivbild.

Kamran Jebreili/AP/TT
Sydafrikanska löparstjärnan Caster Semenya får rätt i Europadomstolen.
Efter en överklagan vann hon i tvistemålet kring friidrottens testosteronregler.
Däremot ser den dubbla OS-guldmedaljören inte ut att vara aktuell för OS i Paris 2024.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Löparen har fört en lång och uppmärksammad kamp mot regler som tvingat henne och andra kvinnliga idrottare att med hjälp av mediciner sänka sina hormonnivåer för att få tävla på vissa distanser.

Efter att tidigare ha förlorat i Idrottens skiljedomstol (Cas) och i Schweiz högsta domstol vann Semenya nu överklagandemålet i Europadomstolen med fyra juryröster mot tre.

Europadomstolen ansåg att Semenya har diskriminerats och ges rätt i sin överklagan mot schweiziska staten. 32-åringen är hyperandrogyn och har naturligt höga testosteronnivåer.

World Athletics svarar

Enligt nyhetsbyrån AP är domslutet mestadels symboliskt då det inte ifrågasätter World Athletics (WA) tidigare krav på sänkta hormonnivåer. Därmed är det inte aktuellt för henne att springa favoritdistansen 800 meter i OS i Paris nästa år.

"Vi tror fortsatt att våra krav är nödvändiga, resonabla och proportionerliga för att kunna upprätthålla rättvisa damtävlingar, precis som Cas och schweiziska domstolen också ansåg. Den här domen är mot den schweiziska staten, inte mot WA. Vi råder dem att ta detta vidare för ett slutgiltig besked. Tills dess kommer våra bestämmelser gälla i dess nuvarande form", skriver WA i ett uttalande.

Vann dubbla OS-guld

Semenya tog OS-guld på 800 meter både 2012 och 2016. Sedan WA införde testosteronreglerna 2019 har Semenya inte kunnat springa distansen eftersom hon inte velat sänka sina testosteronnivåer.

Hon har därefter tävlat på 200, 5 000 och 10 000 meter i stället, men utan samma framgångar.

FRÅN FÖRSTASIDAN