Danielsson snabbare än Gärderud: "Fantastiskt"

19 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Emil Danielsson.Björn Larsson Rosvall/TT
Emil Danielsson är i sitt livs form – och på söndagen sprang han snabbare än Anders Gärderud.
– Det känns fantastiskt, säger Emil Danielsson.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Anders Gärderud satte sitt ikoniska rekord på Stockholms stadion 1976. I 46 år var ingen annan svensk snabbare på 5 000 meter. Först förra året lyckades Andreas Almgren klå Gärderud då han i Belgien löpte i mål på tiden 13.01,70 vilket var nästan 16 sekunder snabbare än det tidigare rekordet.

Nu har det hänt igen.

På GP-galan på Slottsskogsvallen i Göteborg var Emil Danielsson helt överlägsen när han sprang i mål på 13.13,43. Det var ett nytt personbästa och näst bäst i Sverige efter Almgren.

– Jag var inte helt hundra på känslan inför men allt eftersom loppet gick kände jag att jag hade lätta ben och var redo, säger Danielsson till TT.

– När det var fem varv kvar kände jag att jag kunde gå hårt på sista biten. Men jag fick verkligen jobba de sista varven. Så nära max har jag aldrig känt mig tidigare, fortsätter han.

"Stor skalp"

Med ett lag-EM i Polen inför dörren har Danielsson prickat formen rejält. Så sent som i maj sprang 25-åringen på 13.20,39 vilket var karriärens då snabbaste lopp.

Annons

– Det känns bra och det är såklart en stor skalp att vara snabbare än Gärderud. Samtidigt är VM-kvalgränsen 13.07 så man är fortfarande inte klar. En VM-final är målet, säger Danielsson.

På annat håll fortsätter Thobias Montler att kämpa med formen. Montler, även han en av de friidrottare som är med i den svenska truppen till lag-EM, har efter en stark inomhussäsong inlett tyngre utomhus.

Montler vinnare

För några dagar sedan hoppade svensken 8,01 på Diamond League-galan i Oslo – det var första gången i år som Montler var över åtta meter utomhus. I Göteborg vann han visserligen bekvämt, men nådde inte heller den här gången över åtta meter (7,91) och hade dessutom flera övertramp.

Vann gjorde däremot rekordhållaren i kula, Axelina Johansson. Tillbaka på svensk mark stötte Johansson, som till vardags studerar i USA, 18,93 meter.

– Det är kul att vara i Sverige inför svensk publik och allt. Jag fick bra stöd, säger hon.

Annons