Claar glänste när Blågult slog Spanien

Claar glänste när Blågult slog Spanien

Felix Claar i landskampen mot Spanien.

Jonas Ekströmer/TT
En östgöte var bäst på planen i Linköping.
Felix Claar glänste när handbollslandslaget fick en liten revansch på Spanien.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

För bara drygt en månad sedan snuvades Sverige på en VM-medalj av Spanien i bronsmatchen i Stockholm.

När det nu i stället handlade om EHF Euro Cup fanns inte alls lika mycket i potten, men Blågult var hur som helst starkast och vann med 33–29 (13–12). Norrköpingssonen Felix Claar, till vardags i Ålborg, styrde och ställde som mittnia och sköt åtta av de svenska målen när han för första gången på länge fick spela handboll på östgötsk mark.

– Det blir mycket ytor när de är så offensiva och har ett högt försvar, det passar mig, säger Claar till SVT.

26-åringen fick ta ett stort ansvar när Jim Gottfridsson fortfarande saknades efter handskadan han ådrog sig i VM.

– Han (Claar) gör en väldigt bra match, fantastisk både bakåt och framåt. Han styr lagen på ett väldigt fint sätt i dag, säger förbundskapten Glenn Solberg till SVT.

Totalt hade Sverige sju spelare i matchtruppen som inte var med i hemma-VM i januari. Förutom Gottfridsson saknades bland andra Andreas Palicka och Niclas Ekberg.

När lagen möttes i VM släppte Sverige in 39 mål, ett nytt historiskt bottenrekord för landslaget. Nu var försvaret i stället en viktig nyckel till segern. Imponerade individuellt gjorde också Eric Johansson, sju mål, och Tobias Thulin som vaktade målet i första halvlek.

Sverige och Spanien möts igen i Jaén på söndag. I april avslutar Blågult sedan EHF Euro Cup mot Tyskland (i Kristianstad) och Danmark (i Herning). De fyra lagen är alla redan klara för nästa års Europamästerskap i Tyskland och spelar därför miniturneringen i stället för EM-kval.

FRÅN FÖRSTASIDAN