Boxningsförbundet stänger av Sverige

Boxningsförbundet stänger av Sverige

Internationella boxningsförbundet stänger av Sveriges boxningsförbund. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
Internationella boxningsförbundet Iba stänger av Sverige och ytterligare tre nationer på grund av deras kopplingar till den nystartade organisationen World Boxing.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De övriga tre nationerna är Nya Zeeland, Tyskland och Nederländerna, uppger sajten Inside the games.

World Boxing (WB) startades i april som ett nytt världsomfattande boxningsförbund som vill rädda kvar boxningen på OS-programmet. Internationella olympiska kommittén (IOK) tillåter inte Iba att arrangera boxningstävlingarna i Paris nästa år och i OS i Los Angeles 2028 är boxningen inte med.

Sverige var med och bildade WB, men inte officiellt. I dess interimistiska styrelse sitter Karin Mattsson, Svenska boxningsförbundets vice ordförande. Men hon sitter där som privatperson. Svenska boxningsförbundet har ännu inte bestämt om man ska bryta sig ur Iba och gå med i WB.

Iba anser att de avstängda nationerna brutit mot organisationens regler genom att inte distansera sig från WB.

För att få komma med i Iba igen får inte det svenska förbundet ha några kopplingar till något annat boxningsförbund och fördöma försök att etablera alternativa boxningsförbund.

Vad som händer med ett svenskt deltagande i sommarens OS-kval är oklart. Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm har tidigare sagt att man vill tillhöra det förbund som får arrangera OS-boxningen.

TT har varit i kontakt med Sjöholm som inte vill uttala sig förrän på tisdagen.

FRÅN FÖRSTASIDAN