Boxningsavstängning påverkar inte OS-kvalet

Boxningsavstängning påverkar inte OS-kvalet

OS-kvalet i boxning är inte i fara för svenska boxare, trots förbundets avstängning. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
Internationella boxningsförbundet Iba har stängt av det svenska förbundet. Men det drabbar inte boxarna.
– De har rätt att tävla, och det är det viktigaste, säger den nya ordföranden Susanne Kärrlander.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Iba har stängt av det svenska förbundet på grund av samröret med den nya internationella boxningsorganisationen World Boxing, WB. I WB:s interimstyrelse sitter Karin Mattsson som också är ledamot i Svenska boxningförbundets styrelse.

De sju avstängda nationernas förbund hade ett möte på tisdagskvällen. Det blev inget beslut om något gemensamt agerande. Det som det svenska förbundet nu gör är att samla ihop information om turerna inför avstängningen för att därefter se hur man ska agera.

– Det är inte hundra bestämt hur vi ska agera. Det vi vet är att Iba har att efterleva sina stadgar som säger att boxarna och coacherna inte drabbas. De har rätt att tävla, under svensk flagga och nationalsång också. Och det är det viktigaste, säger Susanne Kärrlander.

– Det kommer också att kunna arrangeras tävlingar i länder som är avstängda.

Inget bekymmer med OS-kvalet

I juni avgörs European Games, som är OS-kval för boxarna. Den tävlingen arrangeras av Internationella olympiska kommittén (IOK), vilket gör att de avstängda ländernas boxare inte heller där behöver bekymra sig över deltagandet.

Misskötseln av Iba, dess finanser, återkommande domar- och ledarskandaler i tävlingar och mästerskap samt den nära kopplingen till Ryssland fick IOK att inte låta Iba arrangera boxningstävlingarna i OS i Paris nästa år. Och i OS i Los Angeles 2028 är boxningen inte med alls på programmet.

WB bildades av ett antal nationer, däribland Sverige, för att rädda kvar boxningen på OS-programmet. USA har redan bestämt sig för att gå ur Iba och gå med i WB. Sverige har inte bestämt sig och den processen, med ett extra årsmöte och stadgeändringar, kommer att ta tid.

Går inte att snabba på

Avstängningen kommer därför inte att snabba på beslutsprocessen kring vilket internationellt förbund Sverige ska tillhöra.

– Det får ta sin tid och i slutändan är det rörelsen som får bestämma vad man till tillhöra. Det här går inte att stressa på, menar Kärrlander.

Iba har beslutat att de avstängda länderna inte får komma tillbaka förrän man inte längre har några kopplingar till något annat boxningsförbund och man måste fördöma försök att etablera alternativa boxningsförbund.

FRÅN FÖRSTASIDAN