TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Bojkotthot mot OS efter ryska öppningen

24 feb, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
En kvinna passerar de olympiska ringarna i Paris. Arkivbild.
Den olympiska rörelsen upplever en av sina värsta kriser.
För första gången sedan kalla kriget riskerar sommar-OS nästa år en omfattande bojkott.
Nyckelfrågan: Ska ryska idrottare få tävla i Paris?
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rysslands krig i Ukraina är nu inne på sitt andra år. Samtidigt avgörs längdskid-VM i Planica, Slovenien.

Normalt hade Ryssland utmanat Norge och Sverige i toppen av medaljligan. Men Natalja Neprjajeva, Julia Stupak, Aleksandr Bolsjunov och de andra ryska stjärnorna får inte tävla i Slovenien. Ryska landslaget är avstängt internationellt precis som i de flesta sporter.

Frågan är hur länge till?

IOK har svängt

I slutet av januari öppnade Internationella olympiska kommittén (IOK) – som får ett år sedan tog initiativ till avstängningen – för att tillåta Ryssland och Belarus tävla i OS i Paris nästa år. IOK motiverade svängningen med att oberoende FN-experter uttryckt en oro för att avstängningen strider mot vad de olympiska spelen står för. Dessutom tycker experterna att det är diskriminerande.

IOK:s svängning väcker flera frågor:

Hur ska säkerheten garanteras om ryska och belarusiska idrottare möts i en tävling? Upp mot 200 ukrainska idrottare uppges ha dött under kriget, enligt den ukrainska regeringen.

Annons

Hur ska man hantera ryska idrottare som öppet uttryckt sitt stöd för invasionen i Ukraina?

Och hur ska OS-kvalet gå till?

Asiens olympiska råd har redan föreslagit att ryssar och belarusier ska få kvala i Asien i stället för Europa.

IOK:s utspel har fått skarp kritik och blivit en fråga på hög politisk nivå. Ukraina har uppmanat till bojkott om de krigförande länderna släpps in igen – och Polen, Lettland, Estland och Litauen har sagt att man inte kommer att tävla i Paris om förslaget blir verklighet.

Senast OS drabbades av en omfattande bojkott var under kalla kriget då USA och 60 andra nationer stannade hemma från spelen i Moskva 1980, varpå Sovjetunionen kontrade med att bojkotta spelen i Los Angeles 1984.

"Förmedlar ett budskap"

Bo Petersson, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet, säger att historien kan upprepa sig.

– Då måste omvärlden markera kraftigt och det här (att flytta idrottstävlingar och stänga ute ryska och belarusiska idrottare) är ett sätt att göra det på. Åtgärderna förmedlar ett budskap som det är värt att lyfta fram och som förhoppningsvis kan få någon form av effekt, säger Pettersson.

Tiden är knapp för IOK. I många sporter har OS-kvalen redan börjat. Friidrotten står fast vid samma linje som för ett år sedan.

– Vår uppfattning är att Internationella friidrottsförbundet driver frågan åt den riktningen (fortsatt avstängning), säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska friidrottsförbundet.

Annons