anja pärson

Anja Pärsons stora sorg efter dödsbeskedet: ”Gjorde avtryck”

Anja Pärson sörjer sin alpinvän Elena Fanchini efter 37-åringens död

FOTO: Instagram, Pontus Lundahl/TT
Den före detta alpinstjärnan Elena Fanchini, 37, har dött i cancer.
Hon sörjs av Anja Pärson som mötte italienskan flera gånger under karriären.
– Det var alltid full fart när Elena var med, både på och utanför tävlingar, säger hon till Expressen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skidåkning i Stockholms innerstad
0:30

Efter reklamen: Skidåkning i Stockholms innerstad

(0:30)

Slå på ljud

Det var under onsdagen som världen nåddes av det tragiska beskedet att den 37-åriga före detta alpinstjärnan Elena Fanchini gått bort efter en längre tids sjukdom. La Repubblica rapporterade först om dödsfallet. Hänt Nyheter har också skrivit om Fanchinis bortgång.

– Hela förbundet tänker på hennes familj i den här svåra tiden, säger Flavio Roda, ordförande i det italienska vintersportsförbundet, enligt tidningen.

Elena Fanchini fick cancer redan 2017 och gjorde i samband med det hemska beskedet sin sista världscuptävling. Hon blev av med tumören samma år. Sommaren 2022 kom den däremot tillbaka och det resulterade i att utförsåkaren – mest känd för sitt VM-silver i störtlopp 2005 – avslutade sin karriär.

Anja Pärson: ”Oerhört sorgligt”

En som mötte italienskan vid flera tillfällen var svenska stjärnan Anja Pärson, 41. Hon sörjer nu sin tidigare konkurrent.

– Det är oerhört sorgligt att Elena är borta nu. Mina tankar går till hennes familj och nära, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Det var alltid full fart när Elena var med, både på och utanför tävlingar. Hon var en fantastisk åkare på många sätt. Det var alltid full fart, även om hon inte alltid fick ihop det i backen, säger Anja Pärson.

Tävlade mot två av systrarna

Elena Fanchini var den äldsta av tre systrar som alla tävlade i utförsåkning. Hennes yngre systrar Nadia och Sabrina har också åkt professionellt i världscupen. Anja Pärson har även tävlat mot Nadia Fanchini.

Elena (t.h.) och hennes syster Nadia (t.v.) efter en världscuptävling i Lake Louise, Kanada, 2017.

Elena (t.h.) och hennes syster Nadia (t.v.) efter en världscuptävling i Lake Louise, Kanada, 2017.

FOTO: Frank Gunn/AP/TT

– Elena och hennes syster Nadia är ju några yngre än jag, men jag minns väl när de slog sig in och kom upp i världscupen, de gjorde avtryck, berättar hon för Expressen.

FOTO: Frank Gunn/AP/TT, Instagram, Pontus Lundahl/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN