svt-profil

Älskade SVT-profilen Staffan Lindeborgs nya liv – det gör han nu

Älskade SVT-profilen Staffan Lindeborgs nya liv – det gör han nu

FOTO: Jonas Ekströmer/TT
Han är en av Sveriges mest kända sportkommentatorer någonsin.
Staffan Lindeborg, 72, slutade på SVT för fyra år sedan, efter 50 år inom public service.
I dag lever han ett helt annat liv.
– Sen jag jag slutade på SVT har jag fått tid att göra många roliga saker, säger han till Expressen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Marianne Rundström: ”Sa upp mig för att utvecklas”
0:28

Efter reklamen: Marianne Rundström: ”Sa upp mig för att utvecklas”

(0:28)

Slå på ljud

De flesta som är sportintresserade har koll på legendaren Staffan Lindeborg. Den 72-åriga före detta kommentatorn meddelade i december 2018 att hans tid på SVT:s sportredaktion var över. Totalt blev det 50 år i public services tjänst – om man räknar med tiden på Sveriges Radio.

Hans karaktäristiska röst hördes ofta under stora mästerskap i fotboll, ishockey, bordtennis och simning.

Staffan Lindeborg, 72.

Staffan Lindeborg, 72.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Nu, lite mer än fyra år efter att han gick i pension, lever Lindeborg ett nytt, fortfarande fullspäckat liv. I en intervju med Expressen berättar SVT-profilen hur han fyller sina dagar.

– Först nu är jag fri att tacka ja till andra bolag än SVT. Det är en förmån och jätteroligt att mina tjänster är efterfrågade. Jag tackade exempelvis nej till att vara med i Ica-reklam under den tiden. Friheten kom när jag slutade, säger han.

Bokrelease för Staffan Lindeborgs bok 50 år i Public Service 2019. Här spelar han bordtennis med författaren David Lagercrantz.

Bokrelease för Staffan Lindeborgs bok 50 år i Public Service 2019. Här spelar han bordtennis med författaren David Lagercrantz.

FOTO: Johan Jeppsson/TT

Staffan Lindeborg om hur På spåret kom till

Bland annat syns smålänningen i Svenska spels reklamfilmer. Han leder där en frågesport om sport. En av de tävlande är den ikoniske ex-landslagsspelaren Tomas Brolin. Att det blev just frågesport var en självklarhet för Staffan Lindeborg. Han har tidigare synts i Discovery-tävlingsprogrammet Alla mot alla, lett av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, ihop med simmaren Sarah Sjöström.

Dessutom berättar han att när han ledde Tipsextra ihop med Ingvar Oldsberg en gång i tiden brukade de två arrangera en frågesport i fikarummet innan sändningarna.

– Det var faktiskt så idén till På spåret föddes!

Staffan Lindeborg på vännen Ingvar Oldsbergs begravning i Råda kyrka i Mölnlycke.

Staffan Lindeborg på vännen Ingvar Oldsbergs begravning i Råda kyrka i Mölnlycke.

FOTO: Adam Ihse/TT

Staffan Lindeborg: ”Jag har fullt upp”

Tillsammans med sina tre barn driver Staffan Lindeborg i dag också ett tv- och produktionsbolag. Det har de gjort i flera år. På sidan hjälper han till och coachar framtidens sportkommentatorer.

Han är också ambassadör för organisationen Hjärtuppropet. De jobbar för att fler ska lära sig att utföra hjärt- och lungräddning och att det ska finnas fler hjärtstartare ute i samhället. Han kom på idén när den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen kollapsade under en EM-match sommaren 2021.

– Så jag har fullt upp. Sen jag jag slutade på SVT har jag fått tid att göra många roliga saker, säger Staffan Lindeborg.

FOTO: Karin Törnblom/TT, Johan Jeppsson/TT, Adam Ihse/TT, Jonas Ekströmer/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN