Åberg inför proffsdebuten: "Lite overkligt"

04 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Ludvig Åberg. Arkivbild.
Kommande vecka blir Ludvig Åberg historisk, som den första collegespelaren någonsin att kliva rakt in på PGA-touren.
Då är det läge för 23-åringen från Eslöv att nypa sig lite i armen.
– Jag har sett fram emot det länge, men att det verkligen händer känns lite overkligt, säger han.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ludvig Åberg är i Kanada för att skriva historia. På måndagen spelar han ett endagskval till US Open och på torsdag inleds Canadian Open, PGA-tourtävlingen som blir hans första som golfproffs.

Många nyfikna ögon kommer att vara riktade mot svensken, som i förra veckan lade en enastående amatörkarriär bakom sig.

– Är man duktig i en idrott blir det många ögon på en. Och framför allt i den situationen som jag är i nu, som den första någonsin som går från college till PGA-touren. Det kommer bli en del uppståndelse och mediafokus. Men jag får se det som träning, precis som jag har gjort i vår – att försöka spela bra golf samtidigt som det händer mycket runtomkring, säger Åberg.

Han har lyckats bra med det de senaste månaderna. Den blågula talangen på Texas Tech University i Lubbock har som etta på PGA-tourens universitetsrankning fortsatt att leverera toppresultat efter toppresultat och vunnit flera tunga amatörtitlar.

Annons

Kopierade Rahm

Från och med i år låg ett medlemskap på PGA-touren i potten för den som toppade rankningen i slutet av maj. Åberg höll till slut undan med bred marginal. Han avslutade också amatörkarriären rankad som världsetta, och fick nyligen ta emot Ben Hogan Award – priset som bästa collegespelare i USA – för andra året i följd.

Det sistnämnda har bara spanjoren Jon Rahm – nu världstvåa och dubbel majorvinnare – lyckats med tidigare. Och kikar man på listan över tidigare amatörvärldsettor hittar man bland annat namn som Rory McIlroy, Patrick Cantlay, Jordan Spieth och Viktor Hovland.

– Det är häftigt och kul att få nämnas i samma mening som så tunga namn. Kan jag uppnå och göra häften av grejerna som vissa av dem har gjort så är det en ganska bra karriär, säger Åberg.

Medlemskapet på PGA-touren gäller inte bara för årets redan påbörjade säsong, utan även över nästa år.

– Det gör en enorm skillnad och det känns väldigt lyxigt att vara i den här situationen. Det blir inte den där stressen och hetsen över att behöva spela kanongolf direkt. Det är okej om jag tar en liten lärotid och kommer in i det. Sedan vet jag att jag har 2024 också.

Annons

Ryder Cup-spekulationer

Samtidigt vet Ludvig Åberg vad han kan. Han har fått chansen i fem PGA-tourtävlingar under amatöråren. Bland annat på svårspelade Bay Hill i våras, då han slutade 24:e i ett startfält av absolut toppklass.

– Det ger ett lugn, att jag vet om att det funkar och att jag kan prestera på den nivån. Bay Hill, det blir egentligen inte mycket svårare än så, om man inte spelar en tuff US Open. Det var ganska bra för mig att se det och att veta vilka typer av slag som krävs.

Det har till och med spekulerats i att Ludvig Åberg skulle kunna vara ett tänkbart kaptensval i Europas Ryder Cup-lag i höst, om han gör en riktigt bra sommar på PGA-touren.

Åberg är i nuläget inte medlem på Europatouren (numera DP World Tour) och säger så här om det snacket:

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. I mina öron känns det lite tidigt kanske. Men absolut, jag förstår ju ändå resonemanget. Skulle jag ha en bra sommar så... Och det är klart att Ryder Cup, vare sig du är europé eller amerikan, är någon som varje spelare drömmer om. Det står på någonstans på min "bucket list" att få spela en Ryder Cup.

Annons

– Men nu är fokus på de första veckorna på PGA-touren. Jag får försöka spela så bra golf som möjligt och så får vi ser var det landar.

Annons