TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Odisciplinerat Brynäs sjunker allt djupare

14 feb, 2023
Brynäs på fall. Linköpings Christoffer Ehn får Mikko Niemilä i Brynäs att knäa.
OS- och VM-guldmålvakten Jussi Olkinuora kunde inte lyfta Brynäs.

Tre dyrbara utvisningar kostade Gävlelaget lika många baklängesmål och matchen.

I stället såg Linköping via 5–2 till att slutspelsdrömmen lever vidare – och att kvalspöket flåsar Brynäs i nacken.

– Vi skjuter oss själva i benet, säger Brynästränaren Mikko Manner.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Brynäs var inför matchen åtta poäng under slutspelsstrecket och tre ovanför kvalstrecket.

När slutsignalen gick i Linköping var avståndet till slutspel hela elva poäng – och ned till kvalstrecket bara en ynka poäng.

Brynäs riskerar att gå en ny kvalvår, likt den 2021, till mötes.

– Det är odisciplinerat. De gör tre mål i powerplay. Det är små marginaler och du har ingen möjlighet om du sitter på fel sida sargen, säger Mikko Manner till C More om utvisningarna.

– Odisciplinerat. De gör tre mål i pp. Det är små marginaler, du har ingen möjlighet om du sitter på fel sida sargen.

Debut med förlust

Finländske stjärnmålvakten Jussi Olkinuora, värvad från Detroits organisation, gjorde sin Brynäsdebut och fick se sitt lag ta ledningen genom Johan Larsson i sexpoängsmatchen borta mot Linköping.

Tisdagens matcher, de första efter landslagsuppehållet, var inledningen på de elva avslutande grundserieomgångarna som ska spelas inom loppet av 23 dagar.

Annons

Linköpings kvitterade dock genom Arvid Costmar och sedan skulle två olyckliga utvisningar bli kostsamma.

Forwardsprofilen Dmytro Timashov satte klubban i ryggslutet på hemmabacken Oscar Fantenberg som dundrade in i sargen och fick utgå – men kom senare tillbaka – i slutet av första perioden.

Timashov åkte ut på fem minuter och med åtta sekunder kvar av öppningsperioden gjorde comebackande Brock Little 2–1 i numerärt överläge.

Kastade klubban

Det skulle bli än värre. I början av andra perioden, med Timashov fortfarande i utvisningsbåset, åkte dessutom Oscar Eklind på en trippingutvisning. I spel fem mot tre gjorde Markus Ljungh 3–1.

Anton Rödin reducerade för Brynäs, men i tredje perioden kom nästa powerplaymål för Linköping.

Lagkapten Rödin greppade en motståndares klubba och hivade i väg den. Utvisning så klart – och Markus Hännikäinen skickade in 4–2. Sebastian Strandberg fastställde sedan slutresultatet.

Annons

Linköping, på tionde och sista slutspelsplats, har inte spelat slutspel sedan 2018, men chansen blir allt större. Efter att ha hakat av Brynäs är Rögle enda bakomvarande hotet för stunden.

Noterat från andra streckmatcher:

+ Simon Hjalmarsson gjorde mål i sin SHL-comebackback när hans Rögle skrällvann hemma över formstarka Skellefteå – som tappade serieledningen till Växjö – med 4–3. Hjalmarsson, på lån från Vasa, gjorde 2–2-målet.

+ Luleå gjorde 3–0 i sista perioden på Timrå och vände bortamötet till 4–2-seger. Jonas Berglund gjorde två av målen.

+ Oskarshamn briljerade ännu mer i sista perioden hemma mot Örebro. Där gjorde Smålandslaget 5–1 och vann med 5–3. Skytte- och poängkungen Antti Suomela gjorde två mål och står på 28 fullträffar och 52 poäng.