Talangen inför VM-debuten: "Det ska bara bli roligt"

Talangen inför VM-debuten: "Det ska bara bli roligt"

Hanna Aronsson Elfman i det svenska alpinlandslaget på plats under VM i Frankrike. Aronsson Elfman, Sara Hector, Mattias Rönngren och Kristoffer Jakobsen kör för Sverige i tisdagens lagtävling, med Estelle Alphand som reserv.

Pontus Lundahl/TT
VM-medaljen från Cortina ska försvaras – men det alpina landslaget möter tufft motstånd direkt i lagtävlingen.

Tyskland väntar redan i första matchen.

– Precis som vi har tyskarna varit bra historiskt, men vi går för medalj, säger landslagschefen Lars Melin.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Alpina VM i Courchevel och Méribel är inne på sin andra vecka. Först nu börjar mästerskapet för Sverige eftersom det saknades blågul medverkan i förra veckans fartgrenar.

Först ut är kvartetten Kristoffer Jakobsen, Mattias Rönngren, Sara Hector och Hanna Aronsson Elfman när lagtävlingen avgörs runt lunch på tisdagen. Reserv är Estelle Alphand.

För Aronsson Elfman väntar VM-debut.

TT: Extra pirrigt att det sker i en lagtävling?

– Nej, jag tycker att det är ganska kul att köra i lag. Det är inget vi gör ofta i alpint.

– Det ska bara bli roligt, säger vinterns svenska stjärnskott i pisterna.

Inte titta för mycket

Hennes erfarenhet av parallellåkande i lagsammanhang är begränsad. Aronsson Elfman har bara två liknande tävlingar bakom sig i karriären.

– Nyckeln är att inte titta för mycket på den man kör mot, men det är också det svåra, speciellt om man ligger lite efter. Då kan man bli lite stressad. Och så är det ju en lagtävling och man vill inte förstöra för laget, säger hon.

Kristoffer Jakobsen kom till Courchevel snuvig och hängig och ställde in måndagskvällens möte med svenska medier. Han stannade kvar på hotellrummet.

– Men det är ingen fara med honom. Han fick vila. Vi ville inte exponera honom med tanke på att han ska köra slalom på söndag, säger Lars Melin.

"Inte på världskartan"

Jakobsen hälsar via herrtränaren Fredrik Kingstad:

– Det finns inte på världskartan att jag inte kan vara med, säger han.

Jakobsen, Rönngren, Hector och Alphand tog överraskande silver i Cortina för två år sedan. På vägen fram till 1–3-förlusten mot Norge i finalen slog svenskarna sensationellt ut både Österrike och Tyskland.

Avståndet mellan framgång och motgång är aldrig långt i alpina sammanhang. Ett år senare, i den vindpinade olympiska lagtävlingen i Yanqing, tog det tvärstopp direkt mot Tyskland.

Då valde Hector att inte åka, mentalt dränerad som hon var efter OS-guldet i storslalom.

"Väldigt intensivt"

Trots att hon får tävla tre dagar i rad i Méribel (parallellstorslalom och storslalom väntar onsdag och torsdag) ställer Hector upp den här gången.

– Det är väldigt intensivt att tävla tre dagar på raken, men som schemat ligger nu tycker jag att det känns kul, säger hon.

Hector är ankaret i laget. Som en av världens främsta storslalomåkare bygger en svensk framgång i lagtävlingen på att hon levererar direkt och visar vägen.

– Det kan bli lite press eftersom man känner att man inte vill svika någon annan. Det kan också ta av lite press eftersom man gör det ihop. Man blir inte lika utsatt som när man tävlar själv, säger Sara Hector.

FRÅN FÖRSTASIDAN