Regerande OS-mästare i strejk – månader före VM

Regerande OS-mästare i strejk – månader före VM

Kanadas lagkapten Christine Sinclair. Arkivbild.

Fernando Llano/AP/TT
20 juli börjar fotbolls-VM för damer i Australien och Nya Zeeland. Med bara månader kvar till världsmästerskapet går nu det kanadensiska landslaget ut i strejk. Landslagsspelarna är upprörda och oroade över budgetnedskärningar på damsidan och kommer int

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Landslagsspelarna är upprörda och oroade över budgetnedskärningar på damsidan och kommer inte delta i några lagaktiviteter.

"Vi har, bokstavligen, fått höra att det kanadensiska fotbollsförbundet inte kan finansiera damlandslaget tillräckligt och de har väntat med att berätta det här för oss nu – när vi är sex månader från VM", skriver laget i ett uttalande.

Kanada vann OS-guld i Tokyo 2021 efter seger mot Sverige i finalen och kvalificerade sig förra sommaren till VM i Australien och Nya Zeeland.

Landslaget är planerat att spela turneringen SheBelieves Cup i februari, mot USA, Brasilien och Japan, men lagkaptenen Christine Sinclair och lagkamraten Janine Beckie har sagt till TSN att de inte har någon avsikt att delta i några aktiviteter för det kanadensiska fotbollsförbundet förrän frågan är löst.

”Det har kommit till en punkt, åtminstone för mig, där jag inte kan representera förbundet förrän det här är löst, sade Sinclair.”

Kanadas herrlandslag stöttar damlandslaget.

"Det kanadensiska herrlandslaget är, återigen, djupt besviket över förbundets agerande och stöttar damlandslaget", skriver de.

De kanadensiska spelarna – både damer och herrar – för samtal med förbundet om ett nytt kollektivavtal där damerna eftersträvar lika lön som herrarna.

VM i Australien och Nya Zeeland spelas mellan 20 juli och 20 augusti. I gruppspelet ställs Kanada mot Australien, Irland och Nigeria.

FRÅN FÖRSTASIDAN