Fyra svenskor på medaljjakt i VM-sprinten

Fyra svenskor på medaljjakt i VM-sprinten

Jubel i målområdet efter två svenska pallplatser. Nu väntar en jaktstart med stora svenska förhoppningar.

Anders Wiklund/TT
Två pallplatser i VM-sprinten och fyra svenskor inom en dryg minut efter segraren. Det kan bli en riktig rolig jaktstart vid skidskytte-VM på söndag. – Vi har verkligen bra förutsättningar allihop, säger Hanna Öberg. Den äldsta systern Öberg har det all

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den äldsta systern Öberg har det allra bästa utgångsläget inför jaktstarten. Hon kom tvåa i sprinten, bara 2,2 sekunder efter segraren Denise Herrmann-Wick. Linn Persson tog bronset, 26,2 sekunder efter tyskan.

”Vi är på god väg, säger Hanna Öberg om att fylla en hel prispall med svenskor.”

”Vi har verkligen bra förutsättningar inför jaktstarten, det kommer att bli en spännande tävling.”

Det betyder mycket för Öberg att ta ett silver redan i första individuella loppet.

”Jag kommer inte att åka härifrån tomhänt, jag har en medalj och ett perfekt utgångsläge inför jaktstarten. Nu ska jag bara fortsätta och ha kul, säger hon.”

Vädret kan ändra allt

Linn Persson säger också att "det finns alla möjligheter" till stora svenska framgångar i jaktstarten där det också är en längre sträcka att köra, 10 km, och fyra skjutningar.

”Vi har haft oförskämt bra Oberhofväder. Det kan tänkas bli mer vind och då har man verkligen möjligheterna även om man inte är i tättrion eller inom tio sekunder efter. Det finns alla möjligheter.”

Bakom Öberg och Persson finns Anna Magnusson som går ut som nia, 58,8 sekunder bakom. Och Elvira Öberg är 1.13 minuter efter.

Magnusson säger att de två medaljerna betyder mycket för hela det svenska landslaget, att man nu får en positiv stämning i gruppen.

”Alla har en positiv känsla av att det är möjligt. Vi har ett väldigt bra utgångsläge, säger hon.”

Fokus på bra utgångsläge

Inte heller Elvira Öberg tror att det är omöjligt att uträtta stordåd i jaktstarten.

”Klart att det är långt upp, men samtidigt så vet jag vad jag kan i jaktstart, jag vet vad som kan hända på en jaktstart i Oberhof, säger hon om väderförutsättningarna som snabbt kan förändras på VM-orten.”

”Nu finns det bara en väg, uppåt.”

Landslagstränaren Johannes Lukas var förstås väldigt nöjd över svenskornas insats i sprinten.

”Men vi sa innan att vi inte ska tänka medaljer utan ha fokus på bra utgångsläge till jakten. Nu lyckades vi med båda. Det är väldigt skönt, säger han.”

Den femte svenskan i tävlingen, Mona Brorsson, är 1.31 minuter efter inför jaktstarten.

FRÅN FÖRSTASIDAN