Skandalerna tynger Juventus – ödesvår väntar

Skandalerna tynger Juventus – ödesvår väntar

Pavel Nedved och Andrea Agnelli avgick båda ur Juventus ledning i höstas och riskerar rättegång. Arkivbild.

Luca Bruno/AP/TT
Dusan Vlahovic är kvitt sina skadeproblem och gör mål igen. Om det bara handlade om fotbollen för stunden skulle Juventus supportrar inte behöva skruva generat på sig. Men det gör de. Turerna i den senaste skandalen kring klubben är långt från över. En

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En del lär sig aldrig. År 2006 briserade "Calciopoli", en härva av mygel med mutade domare och flera klubbar inblandade. Rötan nådde långt in i det italienska fotbollsförbundet.

Juventus drabbades hårdast, fråntogs två vunna ligatitlar, tvångsnedflyttades och stjärnspelarna – en av dem var Zlatan Ibrahimovic – såldes eller lämnade en klubb i upplösning.

En annan av skandalens konsekvenser: En sällan skådad byktvätt i italiensk toppfotboll.

Solkat klubbmärke – igen

Men ny skit kommer titt som tätt upp till ytan och på nytt är det Juventus som får sitt klubbmärke solkat.

Ordföranden Andrea Agnelli och hela ledningsgruppen – med förre storspelaren Pavel Nedved som en av medlemmarna – lämnade sina poster sent i höstas när en ekobrottshärva rullades upp.

Juventus utreds av både myndigheter och det italienska fotbollsförbundet för bland annat förfalskade kapitalvinster och dolda utbetalningar. Även Uefa synar klubben för eventuella brott mot förbundets finansiella regler.

Det inhemska förbundet har redan straffat Juventus med 15 poängs avdrag.

Klubben har överklagat beslutet men inväntar samtidigt besked om rättegång mot den tidigare ledningen. Agnelli & Co riskerar i så fall troligen böter och avstängningar.

Svårt nå Champions League

Kan klubben på nytt degraderas? Enligt italienska medieuppgifter är det inte troligt. Poängavdragets konsekvenser är emellertid uppenbara. Den ekonomisk svårt ansatta klubben är i dagsläget 13 poäng från en Champions League-plats till hösten.

Att inte nå Champions League innebär ett påtagligt inkomstbortfall. Hamnar Juventus i den sitsen lär man behöva släppa eller sälja åtskilliga spelare för att klara finanserna och ligalicensen.

Men det är 17 omgångar kvar i Serie A och än kan den sportsliga situationen räddas. 3–0 borta mot Salernitana i tisdags var ett styrkebesked. Dessutom gjorde tidigare skadade anfallaren Dusan Vlahovic sitt första mål sedan i mitten av oktober.

På söndag väntar Fiorentina hemma.

FRÅN FÖRSTASIDAN