Sören, 4, rensar bygden från SKRÄP – kallas för ”Mr. Ordningsam”

Sören, 4 håller Ramnäs fri från skräp.

I Ramnäs får du se upp så du slänger ditt skräp rätt.
I varje fall om Sören, 4 år får bestämma. I sin röda elbil åker ”Mr. Ordningssam” runt och håller Ramnäs fri från skräp.
– Han är rädd om djuren, han vill inte att det ska vara smutsigt, berättar mamma Linda Johansson för Hänt.

Om du åker genom Ramnäs, i Surahammars kommun, gäller det att vara noggrann. Se till att slänga ditt skräp där det hör hemma. För annars kan Sören, 4 år, eller ”Mr Ordningsam” som han också kallas snabbt vara dig hack i häl.

I sin röda el-bil åker nämligen Sören, 4 år runt och plockar upp skräp med sin mamma Linda Johansson, 32. Båda bor i samhället Ramnäs, ungefär mitt i Västmanlands län. Samhället har strax över 1 300 invånare.

Genom Ramnäs rinner Strömsholms kanal som användes till de många industrier som förr prydde staden. Nu finns det däremot något nytt som pryder bygden, nämligen Sören, 4 år och hans snabba röda elbil,. Vilket VLT först skrev om.

Sören, 4 bor i Ramnäs. Varje dag måste han ut på en promenad, oavsett väder.

Foto: PRIVAT

Sören, 4 måste ha sin promenad varje dag – oavsett väder

Allting började med att Sören, 4 dagliga promenad. Linda Johansson, Sörens mamma, beskriver honom som en ”uteunge”. Fyraåriga Sören älskar naturen och djur. Han har en liten blå balanscykel med korg i sin fordonsflotta.

Exklusivt
SVÅRLÖST DNA-metod stoppas – polis bröt mot lagen: ”Känns inte bra”

– Varje dag efter förskolan är vi ute på en promenad. Promenaden är krav ett från Sörens sida. Han måste ut och cykla, eller promenera oavsett väder. I korgen plockar han skräp och glas. Han tycker inte om att det är smutsigt i naturen, berättar mamma Linda Johansson om Sören, 4.

Iklädd sin Batman-keps rensar Sören, 4 Ramnäs gator från skräp.

Foto: PRIVAT

Men ibland får mamma Linda Johansson sätta stopp för ”Mr. Ordningsam”. Äckligare skräp som människor slänger i naturen, såsom näsdukar och annat får han inte plocka med sina bara händer.

– Jag har ju fått stoppa honom, när han ha velat plocka näsdukar och vissa papper. Man vet ju inte vad det är för snusk, säger Linda Johansson till Hänt.

Sören, 4 år var då tvungen att bli kreativ. En dag kom han på hur han skulle kunna plocka allt skräp, även det mamma Linda Johansson hade satt stopp för.

– Då kom han på en dag, han ska ut med elbilen istället. Han frågade om vi inte hade någon tång hemma, så han kan plocka skräp med istället. För då får man faktiskt röra allt som är äckligt, säger Linda Johansson.

Sören, 4 har en röd elbil – och en tång för att plocka skräp

Det var bara att plocka fram en tång. Köra ut den lilla röda elbilen på vägen och börja se sig om efter skräp på Ramnäs gator, tillsammans med Sören, 4 konstaterar mamma Linda Johansson.

Sören, 4, röda elbil.

Han körde ett par vändor med lilla elbilen, tillsammans med en tång vilket mamma Linda Johansson fångade på bild. På bilden ser man hur Sören, 4, eller ”Mr. Ordningsam” som han också kallas iklädd en Batman-keps och med en tång i högsta hugg plockar skräp längs med vägen.

Linda Johansson la upp bilderna i en lokal Facebook-grupp, som har fått en enrom respons. Inlägget har fått hejarop från hela bygden och männsikor stannar numera Sören, 4 och frågar om han vill ta hand om deras skräp, berättar Linda Johansson stolt.

– Responsen har varit jättebra. Folk frågar efter hans röda bil om de träffar honom ute. De frågar om de får kasta skräp direkt i hans påse, berättar mamma Linda Johansson.

Med tången i handen plockar Sören, 4 upp allt skräp han ser.

Linda Johansson berättar att Sören, 4 är väldigt ordentlig av sig. Han blir väldigt mallig av all uppståndelse. Ett annat smeknamn för Sören, 4 är ”Sören-Charmören”, vilket många kan hålla med är ett passande namn.

Är det sopgubbe Sören vill bli när han växer upp?

– Nej, Sören säger att han vill bli polis. För då kan man dela ut böter till de som kastar skräp, säger Linda Johansson och konstaterar att Sörens framtida yrke kommer handla om ordning och reda.

LÄS OCKSÅ: Sri Lanka drabbad av VÄRSTA miljökatastrofen NÅGONSIN

LÄS OCKSÅ: Höggravida Frida sprang 500 mil: ”Ingen anledning att bromsa”

Foto: PRIVAT