Sophie tog dottern till läkaren 474 gånger – trots att hon var frisk

Carmel, 6, har varit hos läkaren 474 gånger eftersom hennes adoptivmamma Sophie Hartman, 31, är övertygad om att hon är svårt sjuk.

SOPHIE HARTMAN

Adoptivmamman Sophie Hartman, 31, tog sin dotter Carmel till sjukhus upprepade gånger.
Enligt mamman led dottern av en ovanlig nervsjukdom och behövde syrgas.
Totalt tvingade Sophie barnet till läkaren 474 gånger – trots att hon var fullt frisk, enligt polisernas utredning.

Sophie Hartman, 31, adopterade på egen hand två flickor från Zambia. Ett av dem är den nu sexåriga flickan Carmel. Den lilla familjen bosatte sig i staden Renton i delstaten Washington i USA.

Redan då blev Sophie Hartman något av ett känt namn och i intervjuer berättade hon att hon valde att adoptera barnen efter sina missionsresor till Zambia.

Dottern Carmel har fått lustgas eftersom mamman menar att hon har en ovanlig neurologisk sjukdom.

Dottern Carmel har fått lustgas eftersom mamman menar att hon har en ovanlig neurologisk sjukdom.

SOPHIE HARTMAN

Fick rullstol

När Sophie Hartman i media tog upp att det yngsta av barnen – Carmel – led av en ovanlig sjukdom fick hon ännu mer uppmärksamhet och människor hörde av sig och ville hjälpa henne. På sin Youtube-kanal publicerade Sophie Hartman filmer där Carmel behandlas av olika terapeuter. Via olika insamlingar fick familjen en rullstol för nära 140 000 kronor, olika resor och pengar.

Från 2016 har Carmel besökt mängder av läkare och vårdgivare, sondmatats och levt med syrgastub. Totalt handlar det om 474 vårdbesök.

CORONAGÅVOR Knark, sprit och miljoner – så lockas folk

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

Påstår att dottern Carmel är förlamad

Enligt mamman lider av dottern av en ovanlig nervsjukdom, på engelska alternating hemiplegia of childhood, AHC. Sjukdomen är otroligt sällsynt och innebär att kroppen drabbas av attacker då den tappar styrkan eller förlamas på ena eller båda sidor. Carmel fick diagnosen 2017, då hon var tre år gammal, enligt mamman.

Mamman påstår att dottern inte kan äta själv. Här matas hon av storasystern.

Mamman påstår att dottern inte kan äta själv. Här matas hon av storasystern.

Sophie Hartman

Polisen i Renton började utreda mamman efter att sociala myndigheter slagit larm.

När flickan omhändertogs från mamman och observerades på ett barnsjukhus i Seattle konstaterade läkaren Mark Wainwright att Carmel inte bär på den ovanliga genmutation som är kopplad till sjukdomen.

Andra läkare har tidigare sagt till Sophie Hartman att rullstolen och andra hjälpmedel inte varit nödvändiga, utan att mamman lyssnat, visar dokument.

”Månader av polisutredning”

Nu anklagas Sophie Hartman för att ha hittat på alla sjukdomar och tvingat på dottern helt onödiga behandlingar som begränsat dotterns rörlighet, enligt åtalet. Åklagaren menar att det var mammans berättelse som fick läkarna att sätta in behandlingar som dottern i själva verket inte behövde.

– Det här är inte baserat på en utredare eller en snabb utredning. Det är månader av polisutredning och expertutlåtanden som vägts in, säger åklagarmyndighetens talesperson Casey McNerthney till KING 5 TV.

Åklagaren åtalar henne för övergrepp på barn, men Sophie Hartman menar att hon är oskyldig till anklagelserna.

Mamman menar att dottern knappt kan gå.

Mamman menar att dottern knappt kan gå. Polis, åklagare och läkare som undersökt barnet efter att hon omhändertogs har en annan bild.

SOPHIE HARTMAN

Försvaret: ”Utretts av flera läkare”

I ett uttalande skriver hennes försvarare att flickan blev diagnostiserad av fler än en läkare och att läkarna grundade diagnosen på mer än mammans redogörelse för flickans symptom.

”Sophie Harmans barn blev diagnostiserad med en ovanlig neurologisk sjukdom, hemiplegia of childhood, av en av få experter i världen inom neurologiska barnsjukdomar vid Duke University samt en neurolog vid Mary Bridge Hospital i Tacoma. Barnet har utretts och behandlats av läkare vid Duke University i tre år”, skriver adoptivmammans två advokater Adam Shapiro och Jessica Goldman.

LÄS OCKSÅ: Chefen försökte våldta – då skar kvinnan av hans penis

LÄS OCKSÅ: Varningen: Att arbeta övertid är dödsfarligt i längden

FOTO: SOPHIE HARTMAN/YOUTUBE