Sophia förgiftades av ozon – men får ingen hjälp: ”Smärta i lungorna”

Sophia Hellström blev exponerad för ozon, och sjukskriven i två år – men får ingen hjälp av vården.

FOTO: PRIVAT
Sophia Hellström, 32, tvingades in i det extrema ozonläckaget för att rädda barnens mat.
Sedan fördes hon akut till sjukhus med kräkningar och andningsstopp.
Nu lever hon med kroniska lungsmärtor – men får ingen hjälp.
– Jag är införstådd med att jag måste leva så här, berättar tvåbarnsmamman exklusivt för Hänt Nyheter.

Sophia Hellström kom till jobbet hemma i Västerås en tisdag i december 2020. Eftersom måndagen var en studiedag hade högstadieskolan, där hon jobbar som köksmästare, varit stängd i tre dagar.

När hon klev in i köket kände hon genast en svidande känsla, huden började klia och hon fick svårt att andas.

Sedan kom lukten.

– Under ventilationen fanns en stark lukt av klor, och jag skrek till mina kollegor: vi måste ut härifrån!

Eftersom Sophia har goda erfarenheter av jobb inom restaurangbranschen där ozongeneratorer är vanligt förekommande, och dessutom visste att skolköket inte använde klor som rengöringsmedel, anade hon snabbt att hennes arbetsplats drabbats av ett ozonläckage.

Förenklat fungerar ozongeneratorer så att det slår sönder fettet som bildas vid exempelvis matproduktion och neutraliserar lukt. En effektiv luftrengöring för bland annat storkök.

Sophia Hellström: ”Var en ozonbomb”

Men höga halter av ozonexponering är också direkt hälsofarligt.

Och det exponerades Sophia för – minst sagt.

Ett elfel i generatorn, samt brister i rören, hade gjort att ozon pumpats ut under tre dagar när skolan var stängd.

– När jag drog i gång ventilationen var det som en ozonbomb, säger Sophia, som genast ringde sin chef.

– Men det var ingen som trodde på mig. Jag blev ifrågasatt, ”hur kan du veta att det är ett ozonläckage?”. Jag sa att det inte är det vi ska diskutera nu, utan lokalen måste utrymmas.

Samtidigt fanns runt 900 portioner mat i köket som chefen inte ville skulle gå förlorad, och Sophia tvingades in i ozonbomben för att frakta ut all mat.

– Jag går ut och in, men till slut började det göra riktigt ont, och jag kräktes. När chefen kom till platsen började mina lungor tjuta och jag hade svårt att andas.

Sophia fick föras till sjukhuset i Västerås och när hon kom dit hade hon tappat nästan all andningsförmåga och svimmade.

Sophia fick syrgas på sjukhuset efter ozonexponeringen.

Får ingen hjälp av vården

Sedan den decemberdagen lever hon fortfarande med kroniska lungsmärtor, överkänslighet, hosta och andningssvårigheter.

Men det är inte hennes enda bekymmer.

Hon får heller inte någon hjälp.

Samtidigt som hon går regelbundet till vårdcentralen för att hitta en hjälpande smärtlindring, har läkarna på lungmottagningen skrivit ut henne.

– Jag är inte färdigbehandlad, och jag fick också det bekräftat i ett brev från sjukhuset när de skrev att det kan upplevas som att jag inte får hjälp på grund av att det finns ett kunskapsglapp kring ozon.

I stället har Sophia fått höra att smärtorna bara är rent psykiska, att det kan handla om magsår, och att hon kanske blivit lite för bekväm för att arbeta.

– Det känns som ett slag i ansiktet. Att inte kunna arbeta som kock, att inte kunna laga mat som jag älskar att göra, är det värsta jag kan föreställa mig.

Enligt en studie är det främst sotare och kökspersonal som utsätts för ozonexponering, men dock i väldig låga halter, vilket kan orsaka astma och migrän.

Men väldigt få i Sverige har utsatts för samma extrema exponering som Sophia, och därför är kunskapen i vården väldigt begränsad.

Sophia Hellström.

Polisanmält fastighetsförvaltningen

Hon är ensamstående tvåbarnsmamma, dessutom sjukskriven sedan den där decemberdagen, och karriären som kock har i princip slocknat.

Men en dag hoppas hon kunna få hjälp av läkare utomlands.

Händelsen anmäldes till arbetsmiljöverket, som dock la ner ärendet, och nu har hon också polisanmält Fastighetsförvaltningen.

– De visste inte ens om att de hade en ozongenerator i anläggningen. En sådan ska underhållas minst en gång i halvåret, vår generator hade inte underhållits på sex år. Jag hoppas att en åklagare kan ta sig an fallet så att jag kan yrka på skadestånd, säger Sophia, som dock är införstådd med en sak:

– Att jag nog måste leva så här. Man kan lära sig att leva med smärtor, smärttröskeln höjs, men jag hade bara velat ha på papper att min kropp inte fungerar som den ska.

Sophia går på regelbundna vårdbesök för att hitta en lämplig behandling.

Det finns inte tillräcklig kunskap om kraftig ozon-exponering bland Sveriges läkare

FOTO: PRIVAT

FRÅN FÖRSTASIDAN