Smittan skenar i Sverige – experterna varnar: ”Helt fullt”

Smittan skenar i Sverige – efter jul- och nyår.

Foto: TT
Efter jul- och nyårshelgen skenar smittan runt om i Sverige.
I hälften av Sveriges regioner varnar man nu för smittoökning – och experterna är oroliga.
– Det här är nog den kraftigaste ökningen vi har haft hittills, att det gått så fort, säger smittskyddsläkaren Lisa Fohlin till Sveriges Radio.

På flera håll i landet ökar pressen på vården. Efter jul- och nyårsfirande går Sverige in i ett nytt år med stegrande smittofall, skriver Dagens Nyheter.

Överallt i Sverige ökar trycket på vården. I Härjedalen, som huserar flera populära skidanläggningar, ser sjukvården en rekordökning. Endast på en vecka har mer än en fördubbling skett – från 382 till 900 fall. Regionen vädjar nu till alla i länet att följa restriktionerna.

Läkarens varning efter upptäckten: Därför ska du inte sova naken

”Undvik de stora festerna”

– Undvik de stora festerna. Och är du sjuk, åk inte i väg på din skidresa, varnar Lisa Fohlin, biträdande smittskyddsläkare i Region Härjedalen.

– Än så länge är det under kontroll, men det är ett pressat läge, sa smittskyddsläkaren till Sveriges Radio.

Men Härjedalen är långt från ensamma.

Sundsvalls sjukhus har gått upp i stabsläge efter ökad vårdbelastning – något Region Västernorrland menar beror på delvis den ökade smittspridningen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Region Jönköping meddelade i förra veckan att covidläget gett ett ansträngt läge på vården i länet. På Sundsvalls sjukhus har man gått upp i stabsläge efter ökad vårdbelastning, skriver Expressen.

”Alla slutenvårdsplatser är fulla”

I Stockholm är inte heller situationen ljus. Enligt akutläkaren Lina Stålhane på Södersjukhuset är alla sängplatser på slutenvården fyllda.

– Det är helt fullt. Alla slutenvårdsplatser är fulla. I hela Stockholm, på alla akutsjukhus, alla intensivvårdsavdelningar och alla geriatriker, säger Lina Stålhane, akutläkare på Södersjukhuset, enligt P4 Stockholm.

Mamman fick hemskt besked – så räddade läkarna hennes sons liv

Även i Region Norrbotten syns en ökning. Av alla testade är 13 procent smittade med sjukdomen. En högre spridning än vid samma tid förra året, enligt ett pressmeddelande som regionen skickade ut i torsdags.

LÄS OCKSÅ: Europa stänger ner inför nyår – nya svenska reglerna som gäller nu

LÄS OCKSÅ: Nya restriktioner införs i Sverige: ”Ökad smittspridning”

Foto: TT

SENASTE NYTT!