sjukdomar

Smilla fick ME som 13-åring – efter öroninflammation: ”Man är rädd”

Smilla Thelander i Nyhetsmorgon

FOTO: TV4
När Smilla Thelander var 13 år tappade hon både tal- och läsförmågan och blev sängliggandes av trötthet.
Först flera år senare fick hon diagnosen ME som hade brutit ut efter en helt vanlig öroninflammation.
– Man vill jättemycket i livet som man är rädd att man inte kommer kunna klara av, säger hon.
Bebisen föds med ”horn” istället för ben – jämförs med gud
0:29

Efter reklamen: Bebisen föds med ”horn” istället för ben – jämförs med gud

(0:29)

Slå på ljud

Det började med en vanlig öroninflammation – det som skulle förändra i dag 20-åriga Smilla Thelanders liv totalt. Hon var bara 13 år när öroninflammationen övergick till en hjärnhinneinflammation och efter det började hon känna sig extremt trött. Hon tappade även tal- och läsförmågan och var tvungen att ligga i ett mörkt rum.

Kämpade i flera år för rätt diagnos

Smilla och hennes föräldrar kämpade med att få rätt vård och diagnos av sjukvården i flera år innan Smilla tillslut fick diagnosen ME. En neurologisk sjukdom som påverkar alla organ i kroppen och gör att den drabbade känner sig utmattad hela tiden.

– Det är ofta svårt att förstå hur trött man är när man ändå ser ganska pigg ut, säger Smilla i Nyhetsmorgon i TV4 och berättar att hon har fått vila i flera dagar för att orka vara med i tv-programmet.

Innan Smilla insjuknade var hon en aktiv tjej som höll på med såväl skidåkning som akrobatik, men det var hon tvungen att sluta med på grund av sin ME.

Oron inför framtiden: ” Försöker inte tänka på det”

Både Smilla och hennes mamma Linda Svensson är besvikna över hur de blev bemötta av sjukvården och att det tog så lång tid innan Smilla fick sin diagnos.

– Mamma tog upp ME flera gånger under tiden men vi fick väl aldrig riktigt något gehör för det där. Sedan tillslut i februari 2020 skickades jag på en utredning för ME men i samband med det sa det också "passa på att åka skidor nu på sportlovet" vilket är motsägelsefullt, säger Smilla som känner oro inför framtiden med sjukdomen.

– Jag försöker att inte tänka så jättemycket på framtiden som andra gör. Framtiden för mig är mer om en vecka eller en månad. Man vill jättemycket i livet som man är rädd att man inte kommer kunna klara av, säger hon och beskriver det som att ”allt roligt försvann”, när hon drabbades av sjukdomen.

Orsaken till ME är okänd men många får det efter att ha drabbats av en eller flera vanliga virusinfektioner eller bakterieinfektioner.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN