Skolor vägrade ta emot pojken på grund av hans hår – mammans ilska

Farouk James och Bonnie Miller

Farouk James nekades skolplats på grund av sitt långa hår.
Nu rasar mamman Bonnie Miller och kräver att lagen ändras.
”Att tvinga ett barn att klippa av sig håret strider mot mänskliga rättigheter”, skriver hon.
0:17

Efter reklamen: Fyraåriga William får en helt ny frisyr

(0:17)

Det verkar inte spela någon roll hur mycket vi än försöker lära våra barn att de duger som de är. I engelska skolor råder hårda regler om hur man får klä sig, vilka accessoarer som är lämpliga och tydligen hur långt ens hår får vara.

Det blev Bonnie Miller varse när hon försökte hitta en skola till sonen Farouk James, 10, och upptäckte att många av skolorna har som policy att det bara är flickor som får ha långt hår.

”Farouk har inte gjort något fel och DU AVVISAR HONOM! Han kommer behöva säga hej då till sina vänner när de alla blir antagna till de skolor han så desperat vill gå på”, har Bonnie Miller skrivit på Instagram.

Farouk James

Farouk James under premiären av CBeebies Christmas Show i november förra året.

MITS

Familjen fäste sig vid hårfästet

Farouk James pappa kommer från Ghana och på grund av kulturella skäl fick sonen vänta i tre år innan han kunde klippa av sig håret. Då var familjen redan så tagna av håret att de lät det vara kvar.

– Då hade han redan fäst sig – och det hade jag också, om jag ska vara ärlig – vid hans vackra hår, säger Bonnie Miller till CBS News.

Men alla är långt ifrån fientligt inställda till Farouk James långa hår. Han har gjort sig ett namn som barnmodell och plåtats i både Italien och USA, och på Instagram har han ett eget konto med över en kvarts miljon följare.

Världens vackraste flickas okända sjukdomskamp – livet i fara
Farouk James

Farouk James har tidigare medverkat i programmet This Morning där han och mamma Bonnie Miller pratat om hårdiskrimineringen han utsatts för av engelska skolor.

Youtube

Kräver lagändring: ”Strider mot mänskliga rättigheter”

Bonnie Miller har efter skolincidenten startat en namninsamling för att få fart på skolministern i Storbritannien och se till så att hårdiskriminering förbjuds i landet.

Hon säger att hon inte kommer sluta förrän problemet är löst och det råder hårfrihet för alla barn i hela världen.

”Att tvinga ett barn att klippa av sig håret strider mot mänskliga rättigheter och jag kommer inte sluta att försöka övertala regeringar att införa lagstiftningar som skyddar barn från dessa föråldrade och straffande regler”, skriver Bonnie Miller på Instagram.

Bonnie Miller

Bonnie Miller kräver att Storbritannien inför en lag som gör det omöjligt för skolor att neka en elev på grund av hårlängd.

Youtube

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Fick hat efter medverkan i populära programmet

Farouk James och Bonnie Miller har också medverkat i programmet This Morning och pratat om den hårdiskriminering som han utsatts för. Efter programmet fick familjen ta emot flera hatkommentarer, enligt Bonnie.

”Farouks hår är en gudagåva och han kommer inte klippa sig för att någon annans skull, precis som han inte låter håret vara långt bara för min skull”, skrev hon på Instagram i samband med världsdagen för psykisk hälsa förra året.

LÄS OCKSÅ: Jono adopterades bort av föräldrarna – tyckte han var för ful

LÄS OCKSÅ: Tonåringen Justin klädde sig i balklänning – tog bort bild

Foto: Instagram, Youtube, MITS

SENASTE NYTT!