Skansen avlivade sina vargar för att ge plats för andra djur – väcker stark kritik

Skansen avlivade alla sina vargar under onsdagen.
Anledningen var att fjällräven skulle flytta in i djurparken och det fanns helt enkelt inte plats för rovdjuret, rapporterade P4 Stockholm.
Nu har beslutet väckt stark kritik – från flera håll.

Skansen beslutade i förra veckan att avliva fyra vargar. En äldre hane och tre yngre. Under onsdagen genomfördes avlivningen på rovdjuren. Det finns inte längre några vargar i djurparken, som är beläget mitt i Stockholm.

Anledningen till att att djurparken bestämde sig för att göra sig av med vargarna är att fjällräven ska flytta in. Det fanns helt enkelt inte längre plats för vargen, något P4 Stockholm var först med att rapportera om.

SMUTSIGT Skandal efter upptäckten om Putins älskarinna

Yvonne Nordlind är chef på Skansens marknads och kommunikationsavdelningen.

– Det har varit ett svårt beslut att fatta, säger hon till P4 Stockholm och tillägger:

– Vi kan jobba mer artbevarande med fjällräven än vad vi kan jobba med vargen. Vi har försökt hitta alternativa lösningar för vargarna men inte hittat någon lösning.

"Det har varit ett svårt beslut att fatta, säger Yvonne Nordlind", chef på marknads och kommunikationsavdelningen, till P4 Stockholm.

JONAS EKSTRMER / TT

Går inte att släppa ut vargen i naturen

En annan anledning till att vargen avlivades var svårigheten att omplacera djuren. Andra djurparker håller på att avsluta sina vargavdelningar – och att bara släppa ut vargen i naturen går helt enkelt inte.

Skansen i Stockholm avlivar varje år djur, men de sker oftast när det finns sjukdomar hos djuret eller att de blivit gamla.

Men nu har många reagerat på Skansens beslut. En person som är väldigt kritisk till beslutet är Anne Ramberg, den förre generalsekreteraren i Advokatsamfundet.

På Twitter skriver Anne Ramberg att hon finner beslutet ”cyniskt och omoraliskt”. Advokaten påpekar även att situationen inte är försvarbar,

Anne Ramberg blev generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund 2000. Hon satt på den posten fram till 2019. Hon var den första kvinnan att någonsin inneha den positionen. Ramberg är uppvuxen på Östermalm i Stockholm.

Kravet: Upphör med avel på djuren

Andra som har reagerat på att Skansen avlivade sina vargar är organisationen Djurrättsalliansen. Organisationen kräver nu att djurparken helt ska upphöra med avel och djurhållning.

– Ett första steg är att upphöra med aveln på djur, och sedan kan man försöka låta djuren få bättre inhägnader för att sedan kunna komma till olika rehabiliteringscenter", säger Daniel Rolke på Djurrättsalliansen, till P4 Stockholm.

Han vill sedan att djuren ska bli utplacerade i naturen, om möjligheten finns.

Marknads och kommunikationsavdelnings chefen Yvonne Nordlind säger till radiokanalen att helt upphöra med djurhållning skulle få negativa konsekvenser för artfrämjandet i Sverige.

– Jag tror inte det är en möjlig väg att gå framåt, om man vill jobba med artbevarandefrågor. För att kunna säkerställa reservpopulationer i framtiden för arter som håller på att dö ut, säger hon till radiokanalen.

LÄS OCKSÅ: Skansen-besökare i chock – björn sågs äta häst: ”Reagerar direkt”

LÄS OCKSÅ: Apor i otäckt storbråk – besökare avlägsnades från platsen

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT, BEATRICE LUNDBORG/DN/TT

Senaste nytt