Sjuksköterskan misstänks ha gett BLUFFVACCIN

Över 8 600 patienter kan vara drabbade av sjuksköterskans bluffvaccin.

En tysk sjuksköterska misstänks ha bytt ut vaccin mot covid-19 mot koksaltlösning. Tusentals människor kan vara drabbade - som nu måste ta sprutan på nytt.
– Jag är helt i chock, säger lokalpolitiker Sven Ambrosy.

Videon kunde inte hittas

En tysk sjuksköterska misstänks ha bytt ut covid-vaccin mot saltlösning.
Över 8 600 personer kan vara drabbade av sjuksköterskans bluffvaccin, skriver The Guardian.

Tyska myndigheter misstänker att en sjuksköterska, som arbetade på ett vaccincenter som hölls av Röda Korset, gav ut tusentals falska vaccin.

Händelsen utspelade sig i norra Tyskland, i Friesland. Hon tros ha bytt ut vaccinet mot en saltlösning i sprutorna hon gav till sina patienter. Lokala myndigheterna är i chock över händelsen, som tros ha utspelat sig i våras.

Lokalpolitikern Sven Ambrosy: Jag är i chock

– Jag är helt i chock över den här händelsen, säger Sven Ambrosy, som är en lokalpoltiker i området. I tisdags återkallade myndigheterna över 8 600 patienter som fått vaccinet i området - som kan ha varit drabbade.

Saltlösningen är ofarlig för människor. Men situationen kan vara allvarlig då många tror sig fått vaccinet, speciellt äldre, kan nu smittas av det dödliga viruset. De falska sprutorna ska ha getts mellan april och mars i år.

Polisens utredare, Peter Beer, har uttalat sig till tysk media under en presskonferens. Polisen har fått in vittnesuppgifter som de nu utreder.

– Det finns en en rimlig misstanke om fara, sa Peter Beer till tysk media.

Motivet är oklart – var kritisk mot vaccin på sociala medier

Motivet till att byta ut covid-vaccinet mot saltlösning är ännu oklart. Men sjuksköterskan har på sociala medier uttryckt sig kritiskt till vaccin, enligt uppgifter till polisen.

Till en början var det inte klart vem som kan ha bytt ut vaccinen, eller om någon hade gripits för händelsen. Enligt tysk media har en särskild enhet inom polisen, som utreder politiskt motiverade brott, utrett händelsen.

Den lokala polisen har inte velat ge några fler kommentarer om händelsen. De har inte heller gått ut till allmänheten med sjuksköterskans namn, som gav de falska sprutorna.

Linkande händelser har hänt även i Sverige. Då fick över 300 patienter koksaltlösning, istället för covid-vaccin på ett vaccin-center i Lund. Händelsen utredes som ett misstag och alla patienter har fått nytt erbjudande om att ta vaccinet.

Vad är saltlösning?

Saltlösningar används framför allt för olika medicinska ändamål. Det finns flera användningsområden.

  • Sintravenös vätskeersättning
  • I laboratoriesammanhang
  • För sköljning av venkatetrar
  • Vid operation

    Eftersom saltlösning inte svider används de även för egenvård till exempel vid näs- eller ögonsköljning.

    KÄLLA: WIKIPEDIA

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterskan Genene Jones mördade 60 barn – riskerar att dö i cellen

LÄS OCKSÅ: Frun fick bröstcancer – då gjorde maken något oväntat vid sjukhuset

Foto: LEIF R JANSSON / TT, THOMAS LOHNES, Christian Charisius

SENASTE NYTT!