brott

Siv, 86, utsatt för bedrägeri – sparkontot länsades: ”Ingen framtid”

Siv, 86, är väldigt uppriven efter bedrägeriet.

FOTO: TV4
Siv blev uppringd av en bedragare och fick sitt sparkonto länsat.
70 000 kronor var plötsligt försvunna – pengar som bland annat skulle gå till hennes egen begravning.
– Jag skäms, skakar och darrar. Jag vågar inte gå ut. Jag litar inte på någon. Det finns ingen framtid, säger hon med gråten i halsen.
Victor Nilsson Lindelöf berättar om inbrottet
0:36

Efter reklamen: Victor Nilsson Lindelöf berättar om inbrottet

(0:36)

Slå på ljud

Knappt två veckor har gått sedan Siv Beijner, 86, fick ett telefonsamtal från en kvinna som jobbade på vitvarukedjan Elon. Eller det var i alla fall vad Siv fick höra.

Kvinnan frågade om Siv hade köpt tre tvättmaskiner nyligen, och när Siv svarade nej vidarekopplades telefonsamtalet till Nordeas bedrägericenter. Personen som hon pratade med försökte guida henne och berättade exakt hur hon skulle trycka på sin mobil och hur hon skulle göra med sitt mobila bank-ID.

– Jag vet att Nordea aldrig ringer upp. Men det var ju direktkopplingen de sa att de gjorde. Då trodde jag att Nordea var på tråden och att det var de som skulle hjälpa mig, berättar hon i en intervju med TV4.

Länsade sparkontot

Siv var visserligen lite misstänksam, men samtidigt gjorde hon som personen i telefonen sa åt henne. Kort därefter upptäckte hon att de 70 000 kronor som hon hade på sitt sparkonto hade försvunnit. Hon hade blivit utsatt för ett bedrägeri – och sparkontot var länsat.

Hon har polisanmält händelsen och anmält till sin bank, Nordea. Nu väntar hon på besked om hon får hjälp att få tillbaka sina pengar. Pengar som skulle ge henne en möjlighet att unna sig någonting extra i vardagen då och då – och även gå till hennes egen begravning.

– Det är viktigt att folk får reda på det här så att de inte blir lika bedragna på allt de äger och har som jag har blivit, säger hon.

Rättsfallet kan hjälpa

TV4 har pratat med Svenska Bankföreningen som säger att de inte vet hur pass vanligt det är att banker kan betala tillbaka några pengar, men hänvisar till en dom i Högsta domstolen från i somras. En man som blev bedragen fick då rätt att få tillbaka summan från sin bank – någonting som skulle kunna påverka liknande fall framöver.

Händelsen har verkligen skrämt slag på Siv, som i intervjun berättar att hon är uppgiven inför framtiden.

– Chocken har kommit senare allt mer och mer, säger hon och fortsätter:

– Jag skäms, skakar och darrar. Jag vågar inte gå ut. Jag litar inte på någon. Det finns ingen framtid.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN