tv4

Siv, 86, blåstes på livsbesparingarna – får oväntad hjälp av Jeanette

Jeanette Höglund hjälpte Siv Beijner att få tillbaka pengarna.

FOTO: Jerker Ivarsson/Aftonbladet/TT, TV4
Siv, 86, förlorade sina livsbesparingar i ett bedrägeri för ett par veckor sedan.
Nu har hennes hjälte Jeanette Höglund levererat ett glädjebesked: Du får tillbaka allt, Siv!
– Får jag tillbaka mina pengar? De ska jag ha till mina pojkar och begravningen, säger hon i TV4-inslaget.
Dave chockar äldreboendet bjuder på fantastisk sång
0:40

Efter reklamen: Dave chockar äldreboendet bjuder på fantastisk sång

(0:40)

Slå på ljud

Siv Beijner, 86, blåstes av en bedragare som utgav sig för att ringa från en vitvarukedja. Samtalet kopplades vidare till Sivs bank, Nordea. Åtminstone trodde hon det. Därefter guidade personen i telefonen henne att ta sig in på sitt mobila Bank-ID.

Senare upptäckte Siv att hennes bankkonto var länsat – 70 000 kronor saknades. Pengar som bland annat skulle gå till hennes egen begravning.

– Jag skäms, skakar och darrar. Jag vågar inte gå ut. Jag litar inte på någon. Det finns ingen framtid, sa Siv i intervjun.

Tilde rasar i Efter fem

TV4 var först med att uppmärksamma bedrägeriet mot Siv. Även Hänt har tidigare skrivit om händelsen som blivit enormt uppmärksammad. Många människor har blivit upprörda. Särskilt också efter Nordeas besked att det inte kan hjälpa henne att betala tillbaka några pengar.

Siv i första inslaget på TV4.

TV4:s första inslag om Siv, då hon berättar om bedrägeriet. Hon berättade då att hon knappt vågade gå utanför sin ytterdörr för att all tillit till folk hade försvunnit.

FOTO: TV4

– Man blir så förbannad. Det är så otroligt oetiskt och omänskligt att lura äldre människor på det dem har. Usch!, säger en irriterad Tilde de Paula Eby när hon och kollegan Henrik Alsterdal tittar på inslaget i Efter fem.

En annan som också reagerade på TV4:s inslag var Jeanette Höglund, även känd som ”Tunnelbanenettan” efter sin medverkan i Kanal 5:s program Tunnelbanan. Hon är även grundare till organisationen Vid din sida som jobbar med att motverka fattigdom bland äldre.

– Det var starkt och det var känslofyllt. Man tänker: ”Hur fan kan man lura gamla människor?”. När jag fick reda på det här så kunde jag inte sova – jag var så förbannad, säger hon i TV4:s Efter fem.

Tackar sina följare

När hon såg vad som hänt Siv bestämde hon sig för att hjälpa till att samla ihop de saknade 70 000 kronorna genom att starta en Swish-kampanj och nå ut till sina följare i sociala medier. Redan efter ett par timmar hade de fått ihop alla pengarna.

– Jag har så mycket himla bra följare och jag vet att jag kan lita på dem. Jag kände liksom att så här får det inte gå till. Jag var så upprörd så jag åkte till henne och gjorde det här. Hon sa till mig så här: ”Åh, nu kan jag äntligen ha pengar till min begravning”. På riktigt, det här är inte okej!, säger Jeanette och fortsätter:

Henrik Alsterdal och Tilde de Paula Eby.

Jeanette ”Tunnelbanenettan” Höglund berättar att Siv brast ut i tårar när hon fick beskedet att hon skulle få tillbaka sina pengar.

FOTO: TV4

– Man blir chockad (att det gick så fort), men man vet också att vi har så mycket fantastiska människor i vårt avlånga land. Så jag var ändå inte orolig, för jag kände att det här fixar vi. Det finns så mycket empati. Jag kände mig trygg och tänkte att det skulle ta högst en dag. Och tänk att det gjorde det.

Blev tagen och berörd

Jeanette åkte sedan hem till Siv i Farsta, söder om Stockholm, och levererade nyheterna.

– Får jag tillbaka mina pengar? De ska jag ha till mina pojkar och begravningen. Det är 70 000 kronor. Hur du vad hon säger?, säger en märkbart tagen Siv Beijner.

– Du får tillbaka allt!, hörs Jeanette Höglund säga i inslaget.

Vilket oerhört fint initiativ av Jeanette, Vid din sida och alla människor som swishat in ett bidrag. Siv har nu fått tillbaka de 70 000 kronor som hon blev bestulen på för drygt tre veckor sedan.

FOTO: Jerker Ivarsson/Aftonbladet/TT, TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN