Siri lekte på badstranden – 30 minuter efter slutade hennes hjärta slå

30 minuter efter att Siri lekte i vattnet slutade hennes hjärta slå.

30 minuter efter att Siri lekte i vattnet slutade hennes hjärta slå.

Foto: PRIVAT

Hunden Siri, 13 månader, var och badade och lekte med sin familj vid Vänern.
Plötsligt började Siri må dåligt och få svårare att andas.
Matte Sofia kämpade med hjärt- och lungräddning för att hålla henne vid liv.
– Tyvärr var det redan försent, berättar Sofia Wahlström, 34 till Hänt.

I lördags bestämde Sofia Wahlström, 34 att resa med familj och hunden Siri till Vänern för att svalka sig i sommarvärmen. Familjen är från Trollhättan, i Västra Götaland. Genom släkten har Sofia Wahlström och familjen tillgång till en privat badbrygga och strand vid Vänerns östkust.

Solen stod högt, omkring 24 grader varmt med en härlig bris. De var nästan ensamma i idyllen. Familjens två små barn och hunden lekte vid strandkanten. Sommarkänslorna var på topp vid Sveriges största sjö.

Siri är av rasen border collie. Hon blev 13 månader gammal.

– Vi släppte ut Siri där man får ha hund, som vi gjort tidigare. Badstranden är liten och det finns inte speciellt mycket folk. Så vi lät vår hund bada, berättar Sofia Wahlström för Hänt.

Border collien Siri var 13 månader gammal

Hunden Siri var en väldigt levnadsglad hund som gärna lekte. Den härliga brisen blåste in mot stranden. Barnen och huden lekte vid strandkanten. När familjen kände sig nöjda rörde de sig hemåt mot parkeringen där de ställt sin bil. Plötsligt började den 13 månader gamla hunden Siri se väldigt trött ut. Hon såg hängig ut och lade sig ner i gräset.

– Knappt en kvart efter märkte vi att hon var väldigt trött. Hon lade sig ner i gräset med huvudet ner mot gräset. Vi tänkte först att hon måste vara helt slut efter ha badat och varit igång. Border collies är ju sådana, väldigt intensiva, säger Sofia Wahlström.

Men något stod inte rätt till: Hunden Siri började kräkas

Men när familjen började röra sig hemåt märkte de att hunden Siri började kräkas. Familjen insåg att något inte stod rätt till, med deras 13 månader gamla hund Siri.

– Siri hade kräkts i bilen. Hon hade en uppjagad blick, helt glansig i ögonen. Hon hade väldigt svårt att hålla balansen. Vi tog ut henne på gräset med en gång, återberättar matte Sofia Wahlström och fortsätter.

NÄMEN! Okända funktionerna hos prylarna ALLA har hemma

– Hon tappade medvetandet. Hennes hjärta slog fortfarande, det kände vi. Men vi fick ingen respons från henne.

Någon i familjen föreslår att ge hunden hjärtmassage. Samtidigt försökte Sofia Wahlström ringa en veterinär. Situationen var akut. Men det fanns inga akuta veterinärverksamheten i närheten.

Familjen försökte ge Siri hjärtmassage.

Närmaste veterinär fanns i Göteborg. Omkring 1 timme och 40 minuter bort med bilen för familjen. Siri tillstånd blev sämre för varje minut som gick förbi.

– Vi ringde akutnumret till Blå stjärnan. Vi packade in allt snabbt i bilen och bara for iväg. Vi förstod inte vad som hade hänt.

"Siri satt i min famn hela tiden. Jag kände efter hela tiden. Känner jag pulsen? Känner jag hjärtat? Tillslut kände jag ingenting", berättar Sofia Wahlström.

Men Sofia Wahlström och familjen kom aldrig fram på akutnumret. De fastnade i kön. Det var för många samtal före.

– Siri satt i min famn hela tiden. Jag kände efter hela tiden. Känner jag pulsen? Känner jag hjärtat? Tillslut kände jag ingenting, berättar hon om bilfärden med den sjuka hunden Siri mot Göteborg.

"Stanna bilen och påbörja hjärt- och lungräddning på henne!"

Familjen ringde istället upp en granne, som arbetar till vardags som djursjukvårdare. Hon sa till familjen att stanna bilen längs med vägen.

– Min granne sa: ”Stanna bilen och påbörja hjärt- och lungräddning på henne!”. Vi stannade bilen vid närmsta ficka och la Siri på gräset. Vi försökte göra hjärt- och lungräddning på henne. Min granne guidade oss hur vi skulle göra. Tyvärr var det redan försent. Hon avled på plats, berättar 34-åriga Sofia Wahlström.

Vad hände med hunden Siri? Veterinärens misstankar: Algförgiftning

Vad hade då hänt hunden Siri? Hela händelseförloppet hade gått väldigt fort. Från bad och lek vid strandkanten, till att en halvtimme efter att hjärtat slutat slå på hunden vid en vägficka mot Göteborg. Familjen fortsatte mot veterinären i för att lämna Siris kropp. På kvällen skulle veterinären ringa upp och ge sin teori.

På västkusten är algblomning förhållandevis sällsynt. Det uppstår algblomning även vid Kattegatt, men det är betydligt vanligare vid Östersjön. Men Sofia Wahlströms familj badade varken på öst, eller västkusten utan vid insjön Vänern.

– Veterinären hade sina misstankar. Hon sa att det kunde vara algförgiftning. Vi fick det nästan bekräftat dagen efter. Min faster åkte ut och tog bilder för att visa hur det såg ut. Så som det såg ut på söndagen, såg det inte ut på lördagen, berättar Sofia Wahlström.

Algblomning i Östersjön.

Pontus Lundahl/TT

– Jag har väldigt tydliga för- och efterbilder. Det hade blåst väldigt mycket under helgen. På strandkanten låg det som en grön hinna i vattnet. Man såg att det var grönt i vattnet med. Vi skickade bilderna till Blå stjärnan som då kunde konstatera att det gällde en algförgiftning.

Veterinären som familjen pratade med rekommenderade Sofia Wahlström att varna andra. Veterinären skulle kontakta myndigheterna, medan Sofia Wahlström skulle varna nära och kära. Hon skrev en varning på Facebook. Där blev responsen explosionsartad. Över 34 tusen har delat inlägget och närmare 4,5 tusen har lämnat en kommentar under inlägget.

Familjen har inte känt av några symptom. Trots att många av dem var nära vattnet. Men familjen hade inte likt Siri fått i sig vatten i samma mängd.

– Jag tänker att det hör till människans natur att inte dricka vatten direkt från en sjö, på det viset. Vi har lärt oss det. Men hundar tänker inte så, de är bara glada i stunden, säger Sofia Wahlström till Hänt.

Så undviker du algförgiftning för din hund

Under varma sommardagar är det härligt med avsvalkande dopp och många hundar älskar att simma och leka i vatten. Innan du låter hunden hoppa i vattnet bör du ta reda om det är säkert att bada där.

  • Algblomning är vanligast i stillastående sötvatten, men det kan även ske i saltvatten.
  • Ser du en grumlig, gulaktig eller blågrön yta på vattnet? Låt inte hunden gå i vattnet.
  • Tyvärr kan de giftiga algerna, som egentligen är cyanobakterier, finnas kvar i vattnet flera dagar efter algblomningen utan att du kan se dem.
  • Ett tips är att du kontrollerar vattenkvalitén innan du låter hunden bada. Hos Havs- och vattenmyndigheten, SMHI och Länsstyrelsen kan du hitta aktuell information om algblomning i svenska vatten.

Låt inte hunden bada om det finns risk för algblomning.

Om du misstänker att hunden varit i kontakt med algblommande vatten ska du skölja ur pälsen noggrant och även skölja ögonen direkt. Gör detta även om hunden inte visar några symtom på algförgiftning.

KÄLLA: IF

LÄS OCKSÅ: DNA-metod stoppas – polis bröt mot lagen: ”Känns inte bra”

LÄS OCKSÅ: Mamma Susan och dottern Lisas starka återförening – efter 50 år

Foto: PRIVAT