Siamesiska tvillingarna delades som bebisar – sover fortfarande ihop

Eman och Sanchia Mowatt är siamesiska tvillingar och separerades som barn. Nu är de vuxna, men Eman, 20, säger att de sover ihop än i dag.

FOTO: PRIVAT / The Mowatts foundation
De siamesiska tvillingflickorna separerades några månader efter födseln.
I dag är de 20 år men bandet dem emellan är fortfarande starkt.
– Ibland sover vi i samma position som när vi var sammanväxta, säger Eman Mowatt.

Siamesiska tvillingarna Eman och Sanchia Mowatt föddes den 13 september för 20 år sedan. Redan vid tre månaders ålder separerades flickorna under en avancerad operation vid barnsjukhuset i Birmingham, skriver The Mirror.

Operationen var unik och hade aldrig någonsin gjorts i systrarnas hemland Storbritannien. Faktum var att den tidigare bara hade utförts två gånger, i hela världen.

Riskfylld operation för flickorna

Flickorna var sammanväxta i höften och ryggraden. Det var en svår operation som väntade och bara 5 till 25 procents chans att systrarna skulle överleva.

Dessutom fanns en överhängande fara att Eman och Sanchia skulle bli förlamade.

Siamesiska tvillingarna Eman och Sanchia Mowatt.

Siamesiska tvillingarna Sanchia och Eman föddes fyra månader för tidigt och vägde inte ens 4,5 kilo – tillsammans. När de var tre månader tog föräldrarna det svåra beslutet att separera dem.

FOTO: The Mowatts foundation
David och Emma Mowatt bär ut tvillingsystrarna Eman och Sanchia efter den lyckade operationen på barnsjukhuset i Birmingham.

De glada föräldrarna David och Emma Mowatt bär ut tvillingsystrarna Eman och Sanchia efter den lyckade operationen på barnsjukhuset i Birmingham.

FOTO: Itv

Trots de stora riskerna tog föräldrarna Emma och David Mowatt det svåra beslutet om att separera döttrarna.

Neurokirurgen Tony Hockley och hans team opererade under 16 timmar.

Och operationen blev lyckad.

ISÄR Här ser siamesiska tvillingarna varandra för första gången

Samlar pengar till barnsjukhus

I dag studerar systrarna vid universitet och är på sitt andra år. Samtidigt driver de en välgörenhetsorganisation, The Mowatts, tillsammans med sin yngre syster Damaris, 19. Dessutom är de flitiga besökare i den lokala kyrkan och hjälper gärna till i församlingen.

En stor del av tiden tillbringar de tre systrarna i musikstudion. De gillar att sjunga både jazz, r'n'b och soul. Eman, Sanchia och Damaris organiserar konserter och musiktillställningar för att samla in pengar, just nu till barnsjukhuset i Birmingham där tvillingsystrarna vårdades och opererades som bebisar.

<b>De siamesiska tvillingarna Eman och Sanchia med sin lillasyster Damaris.</b>

De siamesiska tvillingarna Eman och Sanchia med sin lillasyster Damaris.

FOTO: The Mowatts foundation

Sover tillsammans

Siamesiska tvillingar är väldigt sällsynt. Fenomenet uppstår när det befruktade ägget, under en graviditet med enäggstvillingar, inte delar på sig fullständigt. Det inträffar ungefär en gång per 200 000 födslar i världen och ofta är barnen dödfödda eller dör kort efter födseln, skriver Svenska dagbladet.

Trots att de varit separerade så länge är bandet mellan Eman och Sanchia Mowatt fortfarande väldigt starkt.

För brittiska The Sun berättar Eman:

– Ibland sover vi i samma position som när vi var sammanväxta. Vi är ganska gosiga, säger hon och tillägger att de är väldigt olika som personer, även om de gärna att umgås med varandra hela tiden.

Föräldrarna Emma och David Mowatt tog det svåra beslutet att separera på tvillingsystrarna Eman och Sanchia.

Föräldrarna Emma och David Mowatt tog det svåra beslutet att separera på tvillingsystrarna Eman och Sanchia.

FOTO: Itv
Familjen Mowatt intervjuades av tv-kanalen Itv i samband med Eman och Sanchias 18-årsdag. Där berättade föräldrarna om beslutet att separera döttrarna.

Familjen Mowatt intervjuades av tv-kanalen Itv i samband med Eman och Sanchias 18-årsdag. Där berättade föräldrarna om beslutet att separera döttrarna.

FOTO: Itv

Vägde endast 4,5 kilo – tillsammans

Systrarna Mowatt föddes fyra månader för tidigt och vägde vid födseln endast 4,5 kilo tillsammans, men har flera gånger bevisat att läkarna hade fel om dem.

När de lärde sig gå kallades det för ett mirakel.

Sanchia och Eman lider båda av ryggmärgsbråck och har en svagare kroppshalva och olika längd på sina ben, vilket till och från gör det svårt för dem att gå. Både Sanchia och Eman har kryckor och ibland behöver Eman använda sin rullstol.

Var rätt beslut

Men Eman och Sanchia Movatt tycker att deras föräldrar tog rätt beslut när de valde att godkänna operationen. Att de är separerade har gjort de möjligt för dem att utvecklas som individer och leva självständiga liv.

– Våra föräldrar såg tidigt att vi ville leva individuella liv och jag tror att om någon frågat oss där och då och vi hade kunnat svara, hade vi sagt ja till operationen, säger Eman.

Eman och Sanchia Mowatt säger att det var rätt att separera dem.

Siamesiska tvillingarna Eman och Sanchia Mowatt säger att det var rätt att separera dem.

FOTO: The Mowatts foundation

Systarna säger att de hittat ett sätt att leva som sammanvuxna om de inte hade kunnat genomgå operationen, men är glada över föräldrarnas beslut.

Hur hade det varit om ni inte separerats?

– Svårt. Vi är två väldigt olika individer, även om vi ibland beter oss som en och samma person. Men att hela tiden behöva tänka på vad den andra vill, vilka vänner den vill ungås med och vad den vill göra, det hade varit svårt. Det finns så många saker som hon vill göra, som jag inte vill. Och det är okej som tvilling att vilja olika saker, säger Sanchia.

Vännerna häpnar

I dag är deras vänner förbryllade över att systrarna då och då syns på tv och i tidningar.

– Våra vänner kan fråga: ”Varför är ni på tv? Är ni kända?” och vi får berätta att vi var ihopväxta när föddes. Jag tror det är ganska häpnadsväckande för dem, säger Eman.

Systrarna berättar att de i dag är glada över föräldrarna tog beslutet att separera dem.

Systrarna berättar att de i dag är glada över föräldrarna tog beslutet att separera dem.

FOTO: The Mowatts foundation

LÄS OCKSÅ: Därför vill inte siamesiska tvillingsystrarna separeras

LÄS OCKSÅ: Satu fick höra att hon inte kunde bli gravid – nu har hon tio barn

FOTO: The Mowatts foundation, Itv

Senaste nytt