Serien Knutby på C More – vad har hänt på riktigt och vad har inte hänt?

Knutbyserien, vad är verkligt och vad är inte?

Serien Knutby på C More speglar en verklig historia om mordet och mordförsöket i Knutby på 2000-talet.
Men vad i serien stämmer med den verkliga historien? Och finns det något i serien som inte har hänt på riktigt? I så fall vad?
Nu svarar den tidigare sektmedlemmen.
Då har de fyra nya Beck-filmerna premiär
Slå på ljud

Under hösten har tv-tittarna haft möjlighet att följa 21-åriga Anna som blivit förtrollad av värmen om gemenskapen i orten Knutby i nya C More-serien Knutby. Deras pingstförsamling leds av pastorerna Eva och Sindre, vilka hjälper Anna som är en vilsen själ och flyttar till slut till Knutby och blir en del av församlingen.

Serien är en exklusiv C More-produktion och är baserad på romanen med samma namn som är skriven av Jonas Bonnier.

Namnen på karaktärerna är utbytta men mycket speglar ändå vad som har hänt på riktigt i lilla byn Knutby, en bit utanför Uppsala. Själva Knutbydramat, som det kan kallas, syftar på de händelser kring ett mord och mordförsök i Gränsta under tidigt 2000-tal.

Men vad i serien Knutby har hänt på riktigt? Och vad är påhittat?

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Detta stämmer inte och har inte hänt på riktigt

Emma Gembäck, 45, är en av de tidigare sektmedlemmarna i Knutby församling som har varit med och upplevt mycket av det som speglas i C More-serien. I en intervju med Nyheter24 avslöjar hon vad som har hänt och inte hänt på riktigt i Knutby.

Enligt Emma är det flera inslag som inte stämmer överens med verkligheten, bland annat så anser hon att de missar lite i den frikyrkliga miljön.

I serien får även tittarna ta del av att barnflickan medverkade under förlossningen av Helge Fossmos första frus barn. Det hände inte på riktigt. Det barnet föddes på sjukhus och barnflickan var inte närvarande.

Den mängd alkohol som förtärs i serien stämmer inte heller överens med den verkliga historien. Exempelvis så hade de inte alkohol överhuvudtaget i offentliga sammanhang.

I serien Knutby framställs Helge Fossmos första fru som en person som drack ganska mycket och gjorde bort sig en del genom att dansa runt och härja. Emma Gembäck menar att så absolut inte var fallet. Helges Fossmos första fru var inte sådan som person.

Detta stämmer och har hänt på riktigt

Något som Emma Gembäck dock är imponerad av är hur produktionen lyckats bygga upp karaktärerna i serien. Framförallt Åsa Waldau även kallad Kristi brud, Helge Fossmo och barnflickan.

– De tre karaktärerna, de har verkligen fångat dem, nästan skrämmande likt i vissa lägen, säger Emma till nyhetssajten.

Något som Emma också anser stämma överens med verkligheten är hur manipulationen går till väga i serien, precis så som det var i verkligheten.

Knutby finns att streama på C More. Nya avsnitt publiceras på måndagar.

LÄS OCKSÅ: Johan Ulvesons två barn har vuxit upp – så ser sonen och dottern ut

LÄS OCKSÅ: Linus Wahlgrens markering mot familjen – detaljen delar dem

FOTO: Ida Borg, Aril Wretblad, C More

FRÅN FÖRSTASIDAN