djur

”Schimpans-mamman” i tårar: ”Mina barn de har skjutit”

Ing-Marie Persson och Jenny Strömstedt.

FOTO: TV4
”Schimpans-mamman” Ing-Marie Persson säger att aprymningen på Furuviksparken där fyra shimpanser sköts ihjäl hanterades helt fel.
– Det är mina barn som de har skjutit, säger hon gråtandes i lördagens Nyhetsmorgon och berättar att rymningar skedde även under de 32 åren hon jobbade där.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Furuviksparken vd: ”Fanns ingen annan utväg”
0:37

Efter reklamen: Furuviksparken vd: ”Fanns ingen annan utväg”

(0:37)

Slå på ljud

Det utbröt drama på Furuviksparken i onsdags när flera schimpanser rymde från sig inhägnad. Senare meddelade parken att fyra av schimpanserna hade skjutits ihjäl under rymningen. En av dem var ”världens mest kända schimpans” Santino, 44, som blev världskänd när han deltog i en studie tillsammans med Lunds universitet som visade att han kunde planera inför framtiden. Även schimpanserna Manda, 19, Linda, 42 och Torsten, 3 har bekräftats ihjälskjutna av parken.

Därför avlivades inte de rymmande schimpanserna

Personalen på Furuviksparken har fått massiv kritik efter sitt agerande och många har ifrågasatt varför aporna inte sövdes. Först cirkulerade uppgifter om att det inte fanns något sövningsmedel tillgängligt men det dementerades sedan av djurparken.

Aphusets exteriör.

På onsdagen rymde totalt fem schimpanser från sina hägn ut i Furuviksparken i Gävleområdet. Tre av dem sköts till döds i samband med rymningen. Nu har fyra schimpanser konstaterats döda.

FOTO: Christine Olsson/TT

”Sövning är inte ett alternativ när en schimpans tar sig utanför sitt hägn med risk för människors säkerhet. För att skjuta med sövningspil så behöver man vara väldigt nära djuret”, skriver djurparken i ett pressmeddelande om beslutet att inte söva schimpanserna.

”Schimpans-mamman”: ”Har rymt förr”

Ing-Marie Persson som har fått smeknamnet ”Schimpans-mamman” efter att ha jobbat med schimpanserna på parken i 32 år är en av dem som är djupt kritisk till parkens agerande. Hon säger att schimpanserna rymde även när hon jobbade där men att de då kom tillbaka igen.

Santino i sitt hägn.

Den världskända apan Santino är en av de schimpanser som sköts ihjäl tidigare i veckan.

FOTO: TV4

– Lämnar man dem i fred, inte får panik och ser till att ingen stör dem eller skrämmer dem så kommer de oftast tillbaka. Det var 15 grader kallt ute, en schimpans vill inte vara ute i kylan. De kommer tillbaks om du gör rätt och om det finns människor i deras närhet som de har förtroende förr, säger Ing-Marie Persson i Nyhetsmorgon som menar att det inte fanns risk för människors säkerhet eftersom parken var stängd och schimpanser inte attackerar människor.

”Det är en massaker på oskyldiga djur”

När programledaren Jenny Strömstedt frågar om schimpanserna som Ing-Marie såg som sina bästa vänner i lördagens Nyhetsmorgon kan ”Schimpans-mamman” inte hålla tillbaka tårarna.

– Det är min närmsta vänner. Det är mina barn som de har skjutit. Det är en massaker på oskyldiga djur. Det hade inte behövt gå såhär om de hade gjort rätt. Det är så hemskt, mitt hjärta blöder, säger Ing-Marie som är besviken över att parken inte ringde till henne som hon menar känner schimpanserna allra bäst.

Sandra Wilke vd för Furuviksparken säger att parken nu ska utreda händelsen.

– Vi kommer gå till botten med det här. Var har vi brustit? Var har vi misslyckats?, säger hon till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

FOTO: TV4 Nyhetsmorgon/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN