cancer

Samuel, 27, fick cancer – orden till flickvännen: ”Du får gå om du vill”

Samuel och Beatrice intervjuas i Nyhetsmorgon.

FOTO: TV4
27-årige Samuel Edin hade börjat planera framtiden med flickvännen Beatrice när han fick sitt cancerbesked.
När han insåg hur illa det var ville han göra slut – för hennes skull, trots att hon inte ville det.
– Jag visste att jag ville vara med dig, men samtidigt ville jag släppa dig fri, berättar Samuel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben
0:32

Efter reklamen: Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben

(0:32)

Slå på ljud

Samuel Edin var bara 27 år gammal när han fick sitt cancerbesked. Han hade börjat planera för en ljus framtid tillsammans med flickvännen Beatrice, men beskedet vände upp och ner på deras stabila tillvaro. I TV4:s Nyhetsmorgon berättar han att när läkarna upptäckte cancern var den redan i fjärde stadiet och hade spridit sig genom kroppen upp till hjärnan.

– Det var som att allting bara rasar. Att vara i det där rummet själv – det var som ett mörker som bara kröp in. Ordet är ju så laddat. Så det var en tung dag, berättar Samuel som sitter i soffan intill flickvännen Beatrice.

Testikelcancer är en relativt ovanlig sjukdom och drabbar främst unga män. Samuel hade misstänkt att något var fel, men läkarna hade intygat honom att det inte var cancer.

– Då hade man släppt den tanken lite grann. Man hade gått ifrån det och tänkt att ”det kan ju inte vara det”, säger Samuel som beskriver det som en ”omkullkastning”.

”Du kanske inte vill spendera den bästa tiden i livet med en patient”

Till en början ville inte Samuel berätta för familjen eller sin flickvän att han hade fått cancer.

– Han ville ju skydda alla. Bara att få beskedet fick jag ju dra ur honom, berättar flickvännen Beatrice och fortsätter:

– Och till slut så berättade du ju – för du ville att alla skulle sitta på en bra plats med anhöriga runt sig som kunde stötta när de tog emot beskedet, medan du var helt ensam i en sjukhussal, säger hon och tittar på Samuel.

Samuel Edin.

När Samuel och Beatrice nåddes av cancerbeskedet hade cancern spridit sig till bland annat, buken, lungorna, levern och hjärnan.

FOTO: TV4

Paret berättar att cancerbeskedet kändes orättvist. Livet hade precis börjat för Samuel och Beatrice – de skulle flytta ihop och pratade om att skaffa barn tillsammans. Istället blev de vårdgivare och patient. Men i slutändan kom de fram till att den förändrade situationen inte bara var negativ, utan tvärtom.

– Det har bara gjort positivt för vår relation. Den har stärkts och vi har kommit varandra närmare, säger Beatrice.

Det var dock inte helt säkert att paret skulle hålla genom den svåra tiden. Samuel ville nämligen göra slut, för Beatrices skull.

– Jag visste att jag ville vara med dig, men samtidigt ville jag släppa dig fri. Du kanske inte vill spendera den bästa tiden i livet med en patient. Du får gå om du vill, säger Samuel och tittar på flickvännen.

Beatrice berättar om sin reaktion. Hon blev lite arg, men inte förvånad, berättar hon. Det var tydligt att Samuel ville skydda sina nära och kära eftersom att slutet var oklart, men för Beatrice var det självklart.

– Han förstod inte att jag skulle ha följt med på resan hela vägen ändå, även om han inte lät mig stå bredvid.

Programledarna i TV4:s Nyhetsmorgon.

Även om Samuel är steril nu vill paret skaffa barn i framtiden.

FOTO: TV4

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Friade på årsdagen

Årsdagen för Samuels cancerbesked råkar även infalla på årsdagen för parets första dejt. Det var därför med enorm baktanke som Samuel friade till Beatrice på samma dag.

– Då tyckte Samuel, som han sa så fint, att vi tar tillbaka dagen till något positivt, berättar Beatrice.

För Samuel har det varit en tuff resa, men idag mår han relativt bra. Han har genomgått massvis med behandlingar och operationer. Nu vill han dela med sig av sin resa för att vara ”en pelare av hopp”.

Paret har bestämt sig för att fortsätta tillsammans, men framtiden ser annorlunda ut nu. Den intensiva cancerbehandlingen har gjort Samuel steril, men planen är fortfarande att skaffa barn. Beatrice berättar att de ska försöka genom IVF, vilket är möjligt eftersom läkarna plockade ut Samuels spermier innan den intensiva vården.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN