tatuering

Forskare misstänker kopplingar till cancer: ”Riskfaktor”

Christel Nielsen ska forska om cancer och tatueringar hör ihop.

FOTO: FORTE/TT
Cancer i hud- och lymfkörtlar ökar.
Nu ska ett svenskt forskarteam gå till botten med om det hänger ihop – med tatueringar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

26-åringen tatuerade sina ögonglober
0:34

Efter reklamen: 26-åringen tatuerade sina ögonglober

(0:34)

Slå på ljud

Det har tidigare funnits farhågor om kopplingar mellan cancer och tatueringar eftersom läkemedelsverket har genom åren funnit förbjudna ämnen och höga halter av föroreningar i tatueringsfärger i sina stickprov.

Vid årsskiftet infördes nya EU-regler för tatueringsfärg som omfattar koncentrationsgränser för runt 4 000 skadliga ämnen, bland annat bly, nickel och arsenik.

– Om de nya reglerna får önskad effekt kommer vi att kunna se andra tatueringsfärger i framtiden. Men det är alla de som tatuerat sig fram tills nu som vi behöver titta på, säger Christel Nielsen, docent och forskare på avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, till forskning.se.

Därför har hon inlett ett unikt forskningsprojekt för att ta reda på om det finns kopplingar mellan tatueringar och cancer.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Forskare vill ta reda på om det finns en koppling mellan cancer och tatueringar.

Sabrina Szameitat

Så många svenskar är tatuerade

Runt 20 procent av Sveriges befolkning är tatuerad – en hög siffra ur ett europeiskt perspektiv – och samtidigt har antalet fall av cancer i hud- och lymfkörtlar ökat.

– Jag tycker att man måste följa upp tatueringarna eftersom de kan vara en riskfaktor i sig själva, men också eftersom vissa av de här pigmenten bryts ner när man till exempel solar. UV-strålning gör att de bryts ner till farligare kemiska föreningar än själva färgen som sådan. Så det kan finnas en koppling mellan de här faktorerna som man behöver titta på, säger Nielsen.

Hon menar inte att svenskarna ska sluta att tatuera sig, men säger att det är viktigt att känna till eventuella riskfaktorer.

– Det handlar inte om att folk inte ska tatuera sig. Det är inte alls det vi far efter. Men jag tycker att eftersom det är så många som tatuerar sig, så måste man se till att det är säkert att göra det.

FOTO: FORTE/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN