Sally slog ihjäl maken med en hammare – släpptes fri

Sally dömdes till livstid men i april 2019 släpptes hon genom en ny brittisk lagstiftning.

Ins News/REX, SHUTTERSTOCK
Det blev livstids fängelse för Sally Challen när hon krossade skallen på sin man Richard, 61, med en hammare.
Nu har hon släppts fri – tack vare en ny lag.
9 händelser som skakade Sverige
Slå på ljud

Claygate, Surrey, väster om London, 14 augusti 2010. 56-åriga Sally Challen och hennes man Richard, 61, skulle äta frukost i sitt stora hus.

Richard hade lyckats övertala Sally om att de skulle försöka lappa ihop äktenskapet. De hade varit gifta sedan 1979 och hade två söner tillsammans. Sedan några år tillbaka var Richard pensionär efter en karriär som bilförsäljare.

För vilken gång i ordningen de återförenades kommer inte Sally ihåg. Men för varje gång hon gick tillbaka till Richard och rev skilsmässoansökan tog hon ett par steg tillbaka.

Maken blev mer kontrollerande

Ju fler gånger hon lyssnade på hans löften om att allt skulle bli bra bara de försökte igen, desto mer kontroll fick han. Det var vad deras 31-åriga äktenskap handlade om.

Eller som hennes son David, i dag 33 år, säger:

– Det var inget äktenskap. Det var ett mentalsjukhus.

Kirsty O'Connor

Total terror

Sally Challen, som nu är 66 år, levde med en man som behandlade henne som om hon saknade värde. Sally beskriver att Richard var en psykopat som kontrollerade henne så till den milda grad att hon blev livegen; hon kunde inte ta ett steg utan att han godkände det.

Den psykiska terrorn var total, enligt Sally, och manipulativ som Richard var, såg han till att hustrun blev beroende av honom för att klara sig.

Vid en av de många återföreningarna lyckades han övertala henne att skriva under handlingar där han fick huset och vartenda pund om det blev skilsmässa.

Richard var sjukligt svartsjuk och kontrollernade. Själv var han otrogen och gick på bordell.

Richard var sjukligt svartsjuk och kontrollernade. Själv var han otrogen och gick på bordell.

REX

Han förnedrade henne. Steg för steg bröt han ner hennes självförtroende. Han kallade henne ”fet och dum i huvudet”, en ”totalt värdelös, ursäkt till kvinna” så många gånger om dagen att Sally till slut inte hörde det, hon orkade inte ta in det.

Richard var svartsjuk men tyckte han kunde göra som han själv ville. För honom var det helt okej att vara otrogen och köpa sex. Men om det så mycket som dök upp en attraktiv man på tv bytte han kanal.

”Det brast fullständigt”

Den där morgonen vid frukostbordet den 14 augusti 2010 blev Richard än mer galen än vanligt, berättar Sally.

Orsaken? Hon hade glömt att köpa bacon. Sally åkte till närmaste butik och handlade för att ordna upp problemet.

Men när hon kom hem fortsatte maken att kalla henne ”jävla dumskalle” och ”motbjudande kärring”. Han blev argare och argare och mer våldsam.

Men den här gången backade inte Sally. Någonting i henne fick henne att säga ifrån.

”Det brast fullständigt”, säger hon.

Använde hammare

Hon slog ihjäl Richard med en hammare. Han dödades med närmare 20 slag. Efteråt ringde Sally upp sin son David och han försökte hjälpa henne att städa upp.

Vid rättegången dömdes Sally till livstids fängelse, men ju mer David tänkte på det, desto mer insåg han att hans mamma dömts alldeles för hårt.

Sonen David kämpade för att hans mamma skulle få strafflindring.

Sonen David kämpade för att hans mamma skulle få strafflindring.

MARK THOMAS/REX/SHUTTERSTOCK

Därför släpptes Sally Challen fri

2015 kom en ny brittisk lag om tvång och kontroll som adresserar problemet med tvång i relationer, där till exempel en man kontrollerar en kvinna, genom ekonomiskt och känslomässigt tvång eller med hot eller våld.

Lagen gjorde att Sally Challens livstidsdom förvandlades till en dom på åtta år för dråp, och den tiden hade hon redan suttit av. Hon släpptes fri i april 2019.

LÄS OCKSÅ:

LÄS OCKSÅ:

FOTO: Youtube, Ins News/REX, SHUTTERSTOCK

FRÅN FÖRSTASIDAN