Talmannen försvann från rampljuset efter regeringskrisen – det gör han idag

Talmannen berättar för Hänt om pandemin. Han ger även tips på favoritfikat.
Exklusivt

Talmannen berättar om pandemin för Hänt.

Talmannen Andreas Norlén blev under 2018 en av Sveriges mest kända personer. När de politiska partierna bråkade som allra mest var talmannen en stabil figur i riksdagen.
Det tog 129 dagar att bilda regering. Och mycket har hänt sedan dess.
– Min viktigaste utgångspunkt var att riksdagen inte skulle stanna upp, säger talmannen Andreas Norlén.

Utgången av valet 2018 blev ovisst. Ingen av de två traditionella politiska blocken hade egen majoritet. 129 dagar skulle det ta för riksdagen att bilda regering. Resultatet blev Januariöverenskommelsen med Stefan Löfven som statsminister. Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet bildade regering med uppbackning från Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet.

I centrum av den rekordlånga regeringsbildningen stod talmannen Andreas Norlén (M). Han fick ta emot partiledarnas förslag till regering, i så kallade talmansrundor, tills en majoritet hade bildats i riksdagen. Mycket har hänt sedan hösten 2018 när utgången av regeringsbildningen fortfarande var oviss.

Vem är Andreas Norlén?

Bakgrund: Andreas Norlén är född 1973, med rötterna från Östergötland. Han är från en tidningsfamilj, där mamma Gunilla Norlén är chefredaktör för Länstidningen Östergötland. Redan från ung ålder skrev Andreas Norlén kolumner i tidningen och engagerade sig under högstadiet i Moderata ungdomsförbundet.

Familj: Under 20 år bodde Andreas Norlén i Motala. 2010 träffade han kärleken Helena Kjellström över nätet. Nästan på dagen tre år senare, 5 januari 2013, gifter paret sig. Tillsammans flyttar de till Norrköping där Helena Norlén arbetar på Transportstyrelsen. 2016 får de tillsammans sonen Henry. Familjen har också katten Bessie.

Utbildning: Andreas Norlén är jurist till yrket. Han innehar en doktorsexamen i affärsjuridik vid Linköpings universitet.

Tidigare arbeten: Under mitten av 2000-tal arbetade Norlén på familjens tidningar. Mediehuset hade då hade titlarna Söndags-Kuriren, Fredags-Kuriren som såldes av 2007. Andreas Norlén blir riksdagsledamot 2006. Han blir 2014 ordförande för Konstitutionsutskottet, KU och 2018 väljs han till riksdagens talman.

Hur mår den svenska demokratin under pandemin?

Dagens mugg är från Högsta domstolen. På talmannens kontor i riksdagen finns en imponerande samling kaffekoppar, med olika politiska budskap. När Hänt når talmannen via video-länk befinner sig Andreas Norlén hemma i Norrköping. Han visar glatt upp koppen för kameran.

Andreas Norlén under en presskonferens i riksdagenm .

Claudio Bresciani/TT

I samlingen på kontoret finns det även ett par sällsynta exemplar.

– Jag har två muggar med albanska politikers ansikten på. Det är möjligt något av en raritet, säger talmannen från hemmet i Norrköping och ler.

Pandemin lamslog världen. Senaste året har människor runt om i världen anpassat sig efter virusets framfart. Ord som hemmaarbete, videomöten och distansering blev snabbt vardag. Även så i den svenska demokratins högborg, riksdagen.

Hur mår då den svenska demokratin under covid-19? Hänt ber Andreas Norlén ta temperaturen på Sverige och världen.

– I Sverige har vi nog klarat krisen bra. Riksdagen har fortsatt fungera. Regeringen fungerar. Jag upplever också att kommuner och regioner har jobbat på. Man har försökt hitta andra arbetsformer. Man har kunnat fortsätta med det demokratiska arbetet, säger talmannen till Hänt.

Talmannen Andreas Norlén och hustrun Helena Norlén under riksdagens öppnande 2020.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Historisk riksdag – endast 55 ledamöter


En åtgärd riksdagen har gjort, tillsammans med talmannen och i samråd gruppledarna för de politiska partierna är en så kallad 55-mannariksdag. Så trots att riksdagen har 349 ledamöter, ska endast 55 ledamöter vara på plats. En åtgärd för att minska risken för smittspridning. Partierna bestämmer själva vilka ledamöter som ska vara på plats för att rösta i kammaren. Antalet ledamöter är fortfarande uppdelat efter valresultatet, men på färre ledamöter.

UR RAMPLJUSET Så lever Mona Sahlin i dag – plötsliga vändningen

– Jag har fått frågan om det innebär att de andra 300 riksdagsledamöter inte har jobbat. Svaret på den frågan är givetvis nej. Alla har jobbat, men många på distans i enlighet med rekommendationerna, berättar Norlén.

Finns orosmoln på den demokratiska himlen

Men även Andreas Norlén ser orosmoln på himeln efter pandemin. Under pandemin har många åtgärder gjorts som skulle kunna minskat medborgarens demokratiska inflytande.

– Men det är klart att demokratin har påverkats. Människor har inte haft möjlighet att demonstrera fritt som vi är vana vid. Tittar man ut i världen ser man tyvärr länder där regeringar har tagit sig en allt större makt. Parlamenten har inte förmått att balansera eller vara motvikter. Det tycker jag är bekymmersamt och det gäller att man rullar tillbaka dessa krisåtgärder över hela världen när pandemin är över, säger Andreas Norlén.

Talmannen menar att inskränkningar av fri- och rättigheter måste övervägas och att det inte få göras mer vad som är absolut nödvändigt. I Sverige finns det bland annat restriktioner på folksamlingar, som påverkar någon som försöker demonstrera lagligt. Trots detta har flertalet demonstrationer genomförts i Sverige under pandemin. Bland annat just mot restriktioner, som SVT har rapporterat om.

Talmannen Andreas Norlén i plenisalen, med munskydd.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Andreas Norlén ger sina fikatips

Nyligen uppmärksammade Andreas Norlén bananens dag på sin Instagram. En frukt som smög sig in bild fleratlet gånger under regeringsbildningen. Talmannens är något av expert på fika, vilket uppmärksammades 2018. Alla de många och långa mötena med partiledarna under regeringsbildandet behövde nämligen bra tilltugg, eller kanske en energirik gul frukt.

Vad tipsar du om för mellanmål?

– Det framgick under regeringsbildandet att jag gillar kaffe och kakor. Ett stående tips. Men jag är även svag för bakelser, finns många varianter där som jag gillar, berättar Norlén.

Någon speciell sort?

Dammsugare! De är ofta industrigjorda, men är goda. Men det är klart, en riktig bakelse, eller säg en chokladbiskvi gjord på ett bageri är något extra, tycker talmannen.

I ett annan inlägg på Instagram delar talmannen med sig en riktig monserbiskvi från fikastund på riksdagen. Hembakad av säkerhetspolisen, Säpo.

Har talmannen ett fat för sju olika sorters kakor?

– Tyvärr! Jag borde kanske införskaffa mig det. Jag är lite mer modest av mig. Jag brukar inte ha hela sju sorter kakor på en gång. Det är ju lite av gamla tidens kafferep. Men jag kanske får återvända till det, säger Andreas Norlén till Hänt.

Ett ljus i tunneln – men ingen spruta i sikte

I både Sverige och Europa siktas en uppluckring av pandemirestriktioner. Häromdagen såg vi Frankrikes president Macron ta en espresso på en bistro i Paris, något som bland annat Göteborgs-Posten har skrivit om.

Från Sveriges riksdag planeras en försiktig öppning.


– Vi håller på att se hur vi ska göra i höst. Jag kommer diskutera med gruppledarna här i maj och juni. Vi har inte fattat några beslut än. Men det är klart att vi alla hoppas på att vi ska återgå till mer normala arbetsförhållanden, säger talmannen Andreas Norlén till hänt.

Andreas Norlén har ännu inte erbjudits något vaccin från hemregionen Östergötland. Talmansämbetet är den högsta position någon kan väljas till i Sverige. Före statsminister Stefan Löfven, men efter kung Carl XVI Gustaf i ordning. Både statsminister och kung har i dag vaccinerats. Men båda två är också äldre än riksdagens talman Andreas Norlén.

Andreas Norlén bakom sitt skrivbord.

Foto: Anna Trnhuvud/TT

För Andreas Norlén personligen är mandatperioden som talman snart slut. I september 2022 går Sverige till val igen. Då måste Andreas Norlén kandidera som riksdagsledamot för Östergötland.

– Jag har meddelat partiet här hemma att jag står till deras förfogande en mandatperiod till, säger talmannen Andreas Norlén till Hänt.

LÄS OCKSÅ: Därför BRÅKAR alla om Ebba Busch vita klänning

LÄS OCKSÅ Obama bekräftar UFO efter släppta filmerna:

Foto: PONTUS ORRE/Aftonbladet, CLAUDIO BRESCIANI/TT och BJÖRN LINDAHL/Aftonbladet

SENASTE NYTT!