Efter politiken: Så lever Mona Sahlin i dag

Mona Sahlin vigde Filippa Rådin och Anja Pärson 2014.

FERNVALL LOTTE/Aftonbladet, privat

Hon var Socialdemokraternas första kvinnliga partiledare och lyfte en lön på 144 000 kronor i månaden.
Men efter fyra decennier i politiken har Mona Sahlin valt att lämna partiet helt.
Så lever hon idag.

Mona Sahlin efterträdde Göran Persson som partiledare för Socialdemokraterna år 2007 och blev då partiets första kvinnliga partiledare.

Det var en rejäl politisk comeback efter ett antal jobbiga år på 90-talet.

Tobleroneaffären

Det visade sig att Mona Sahlin i början av 90-talet, när hon var arbetsmarknadsminister, hade använt statens kontokort till privata utlägg. Totalt rörde det sig om omkring 53 000 kronor. På kontoutdragen fanns bland annat en chokladkaka av märket Toblerone som fick ge namn åt skandalen när tidningen Expressen avslöjade alltihop 1995.

Mona Sahlin lämnade riksdagen och hoppade av kandidaturen till statsministerposten, men tog sig tillbaka till toppen via olika ministerposter.

Så mycket tjänade hon som partiledare

När de andra kvinnliga socialdemokratiska toppolitikerna sagt nej till att ta över som partiledare efter Göran Persson stod Mona Sahlin kvar som valberedningens förslag och stod kvar som ensam kandidat.

Hon valdes till partiledare i mars 2007 och fick då en lön på 144 000 kronor, enligt TT. Det var lika mycket som statsministern tjänade.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

Förre partiledaren Göran Persson poserar tillsammans med efterträdaren Mona Sahlin på socialdemokraternas partikongress 2009.

Förre partiledaren Göran Persson poserar tillsammans med efterträdaren Mona Sahlin på socialdemokraternas partikongress 2009.

ANDERS WIKLUND / TT

Men 2010 kom krav på att Mona Sahlin borde avgå. Sossarna hade då gjort ett av sina sämsta riksdagsval någonsin men Sahlin sa att hon tänkte fortsätta. Hon kallade till en extrakongress för att staka ut politiken framåt. Men inför kongressen, som skulle hållas i början av 2011, meddelade Sahlin att hon inte ställde upp för omval och även lämna sin riksdagsplats.

Den 25 mars 2011 efterträddes Mona Sahlin av Håkan Juholt. Hon lämnade även riksdagen den 1 april.

LÄS MER: Här är världens dyraste skilsmässor – svenska på listan

Skrev falskt intyg till livvakt

Tre år senare ger regeringen Sahlin jobbet som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Deadline för uppdraget är den 15 juni 2016, men i maj, när det bara återstår en månad till deadline avslöjas att Mona Sahlin skrivit ett falskt intyg för sin livvakt.

Livvakten hade lagt en handpenning på en lyxig bostad i det glamourösa området Solsidan i Nacka kommun, men bostadsrättsföreningen menade att hans lön var för låg och nekade därför köpet.

I ett intyg garanterar då Mona Sahlin felaktigt att livvakten tjänar 120 000 kronor, när han i själva verket hade en lön på 43 000 kronor, skriver Expressen.

Samma kväll som Expressen släppte avslöjandet lämnade Sahlin jobbet som nationell samordnare. Affären gör att också att hon lämnar Systembolagets styrelse några dagar senare.

Mona Sahlin inför boksläppet av "Makt - lös" 2020.

Mona Sahlin inför boksläppet av "Makt - lös" 2020.

FERNVALL LOTTE/Aftonbladet

Så lever hon i dag

Efter turerna kring det falska intyget har det varit tyst kring Mona Sahlin. I höstas kom henne bok "Makt-lös" ut. I boken beskriver hon de sista veckorna som partiledare 2011 fram till nutid. I dag säger Mona Sahlin att hon lämnat partipolitiken och i en intervju med Kakan Hermansson i podden Under huden avslöjar Mon Sahlin att hon inte längre är medlem i Socialdemokraterna.

Mona Sahlin bor tillsammans med sin make Bo Sahlin i en nybyggd lägenhet i Nacka dit de flyttade in i början av året. I Kakan Hermanssons podd berättar Mona att hon varit och köpt ett fotografi av Greta Thunberg som ska möta gästerna när de kliver in i hallen.

Den unga klimataktivisten är en stor förebild för de förre partiledaren. När hon var på plats i Radiohuset för att spela in sitt sommarprat mötte Mona Sahlin Greta Thunberg utanför studion och blev minst sagt starstrucked, berättar hon i podden.

Paret Sahlin gifte sig 1982 och har tillsammans fått tre barn, en dotter och två söner. Från ett tidigare förhållande har Mona Sahlin en dotter.

Vigde Anja Pärson

Peter Eriksson, Maria Wetterstrand med make Ville Niinistö, samt Mona Sahlin med maken Bo Sahlin på plats i Storkyrkan vid kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop 2010.

Mona Sahlin med maken Bo var gäster vid kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop 2010.

HENRIK MONTGOMERY / TT

Som politiker engagerade sig Mona Sahlin för homosexuellas rättigheter. Hon var med när partnerskapslagen röstades igenom, hon drev frågan som adoption för samkönade par och har kämpat för att sexuell läggning ska ses som en diskrimineringsgrund. I dag är hon vigselförrättare och brukar vara med under Pride och viga par.

När Anja Pärson gifte sig med Filippa Rådin 2014 valde de Mona Sahlin som vigselförrättare.

För Expressen berättade Mona Sahlin att hon lärt känna Anja Pärson när hon själv arbetade som idrottsminister.

– Vi har fortsatt hålla kontakten genom alla år och jag tycker så otroligt mycket om Anja och har kunnat vara med och ge råd och stötta henne genom åren.

Andra stjärnpar som låtit sig vigas inför Mona Sahlin är skådespelerskan Izabella Scorupco och dåvarande maken Jeffrey Raymond, vid deras bröllop 2003.

Så mycket tjänar Mona Sahlin

Enligt Skatteverket hade hon förra året en årsinkomst av tjänst på 770 013 kronor. Det är något lägre än 2019, då hon tjänade 832 390 kronor.

I dag driver Mona Sahlin inga företag men sitter i styrelsen för Socialdemokrater för EG, Europeiska gemenskaperna, tillsammans med bland annat Anna-Greta Leijon, tidigare riksdagsledamot.

Hänt har sökt Mona Sahlin.

LÄS OCKSÅ: Stängdes av från Facebook – då skapar Trump egen plattform

LÄS OCKSÅ: Studie: Hundratusentals yngre elever lärde sig INGET på distansplugg

FOTO: ANDERS WIKLUND/TT, LOTTE FERNVALL /Aftonbladet, HENRIK MONTGOMERY/TT

SENASTE NYTT!